Віктору Ющенку готують крісло прем’єра

Поділитися

Можливе призначення Ющенка прем’єр-міністром: безпідставні чутки чи реальні домовленості? Думки експертів щодо ймовірності призначення главою уряду екс-президента України Віктора Ющенка розділилися. Одні вважають, що його професійні якості як економіста і лібералізм могли б виправити ситуацію всередині країни та водночас заспокоїти Захід. Інші переконують, що Віктор Ющенко не зможе спрацюватися з теперішнім кабміном. До того ж, Микола Азаров значно зручніший для виконання «брудної роботи» – пише Тетяна Івженко в російській «Независимой газете».

«На тлі погіршення економічної ситуації та зростання невдоволення населення в Україні знову заговорили про можливу зміну прем’єр-міністра», – зауважує Тетяна Івженко. Приводом для політичних чуток стала зустріч Віктора Януковича з екс-президентами країни – Ющенком, Кучмою і Кравчуком. Крім того, лідер Європейської партії Микола Катеринчук заявляв, що пан Ющенко, який сприяв обранню Віктора Януковича президентом, «зараз чекає, коли Янукович призначить його прем’єр-міністром».

Проте, як сказала російському виданню «Независимая газета» прес-секретар Віктора Ющенка Ірина Ваннікова, такі чутки безпідставні. Водночас джерело, близьке до чинного уряду, стверджує, що переговори про це тривають. Мовляв, місяць тому пані Ваннікова сама підтвердила факт «регулярного спілкування Ющенка з Януковичем». Чинному президенту і його команді було б вигідно залучити «ліберала, ринковика, демократа». Особливо у контексті переговорів із ЄС та США. Тоді «фактор Тимошенко» нейтралізувався б разом із підозрами Заходу щодо авторитаризму нової влади, каже джерело.

Політолог Володимир Золоторьов вважає доречною зміну уряду. Адже команда Азарова, оголосивши реформи та водночас діючи командно-адміністративними методами, накопичила вже достатньо негативу, що ситуація у країні стала просто вибухонебезпечною. Рейтинг Януковича за рік знизився з 45% до 25%, тож йому потрібно хоча б вдавати, що він не підтримує свою урядову команду, зазначає експерт. Крім, того Ющенко може бути вдалим варіантом, оскільки він уже свого часу довів свою ефективність на посадах прем’єр-міністра та глави Нацбанку. Саме заради економічного зростання Янукович може знехтувати думкою Москви, яка вороже налаштована щодо Ющенка.

З такою думкою не згоден доктор соціологічних наук, директор компанії Ukraine Sociology Service Олександр Вишняк. «Нехай Ющенко вважається хорошим професійним економістом, але, по-перше, він звик мислити макроекономічними категоріями, його ніколи дуже не цікавив рівень життя пересічних громадян, а саме це питання стало головною проблемою для команди Януковича», – наводить його слова авторка статті. Крім того, призначення «помаранчевого» лідера на посаду прем’єра лише послабить позиції чинного президента. Його не зрозуміли б і не підтримали б навіть найстійкіші союзники, вважає експерт.

Політологи кажуть, що Ющенко висунув би Януковичу такі умови своєї роботи, прийняти які було б складно, зауважує авторка статті. Пан Ющенко не зміг би працювати з багатьма теперішніми міністрами, а своєї команди він не має, зазначає пан Золотарьов. Своєю чергою, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала взагалі вважає, що думати про відставку уряду зарано. Адже саме прем’єр-міністр Азаров є своєрідним «фільтром», який збирає на себе весь негатив і, до того ж, не має амбіцій щодо свого політичного майбутнього. Жодні інші кандидати для виконання «брудної роботи» не підходять, переконаний Віталій Бала.

Але експерти не виключають, що ситуація може розвиватися і всупереч прогнозам. Як це сталося за рік президентства Віктора Януковича – миттєві реформи та несподівані призначення. «В Україні можливо багато що з неймовірного, адже в основі рішень не лежить ані партійна дисципліна, ні професіоналізм, ані навіть конкретні завдання, під які формується команда», – пояснив пан Бала.

Юристи також впевнені, що можна чекати на несподівані рішення. Після осінньої конституційної реформи питання про зміну уряду можливо вирішити дуже швидко. Адже президент може одноосібно прийняти рішення про відставку кабміну, зауважує адвокат юридичної компанії «Ілляшов і Партнери» Вадим Кізленко. Проте для затвердження нової кандидатури прем’єра вже потрібна підтримка парламентської більшості. Теоретично ж главою уряду може стати у будь-який час будь-який кандидат.

WikiLeaks: Україна і розчарування в Тимошенко

У Тернополі буде сенсорна кімната. У батьків дітей-інвалідів – надія!