WikiLeaks: Україна і розчарування в Тимошенко

Поділитися

«Руйнівні можливості»: чергова інформація від викривального сайту. В опублікованих на WikiLeaks телеграмах американського посольства в Києві говорилося про розчарування наслідками Помаранчевої революції, популізм Тимошенко і її недолугий стиль керівництва. Телеграми аналізує Пьотр Смоляр у статті для французької Le Monde.

Політичний параліч, безлад, економіка, що задихається від корупції: за шість років після Помаранчевої революції, внаслідок якої владі президента Леоніда Кучми прийшов кінець, в Україні вимальовується картина, що видається розчаруванням. Про це йдеться в телеграмах американського посольства у Києві, які були опубліковані на WikiLeaks і розглянуті в Le Monde. Телеграми датовані кінцем лютого – тоді кандидат від Партії регіонів щойно взяв гору у другому турі президентських виборів 7 лютого над прем’єр-міністром, Юлією Тимошенко.

 

Схід країни – де проживають російськомовні українці-русофіли – узяв реванш над «помаранчевим» Заходом. Здається, відкривається нова ера – коли прихильникам інтеграції України до Європейського Союзу є про що турбуватися. Чи повернеться країна в російські обійми? Чи буде відновлено вертикальну систему влади, за путінською моделлю? 12 лютого депутат від «Нашої України» (політична сила колишнього президента Віктора Ющенка) Роман Зварич повідомив посольству про свою останню розмову з Юлією Тимошенко. Вона відмовилася подати у відставку. І запропонувала йому об’єднатися заради збереження їхньої коаліції в парламенті.

 

«Він описав її тодішній стан, назвавши її “переможеною, виснаженою людиною, що опинилася в скрутному становищі”. І розповів, що її здоров’я викликало справжнє занепокоєння в останні тижні виборчої кампанії». Небаченої жорстокості міжусобна війна колишніх президента і прем’єр-міністра коштувала великої жертви: економіки. 23 лютого, напередодні приїзду американського радника з питань національної безпеки Джеймса Джонса, посольство написало, «що протягом останніх п’яти років єдиною економічною реформою, яку провела Україна, була зміна законодавства заради вступу до Світової організації торгівлі».

 

«Обмежити її руйнівні можливості»

 

В іншій телеграмі від 26 лютого депутат і економіст Ірина Акімова, член Партії регіонів, констатує дуже скрутне становище країни. Вона стверджує, що у «близько 70% видатків уряду» під керівництвом пані Тимошенко не було враховано конкурентних пропозицій і що «близько чверті коштів, які виділялися на державні контракти у 2009 році (тобто близько 5 млрд дол.), було вкрадено».

 

Колишня героїня Помаранчевої революції більше не збирає компліменти американських дипломатів, які звинувачують її в «популізмі». 22 лютого колишній член Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) Віктор Пинзеник поділився з послом своїми поглядами на неї. За словами дипломата, він говорив зі «щирим сумом» і намалював жахливий портрет пані Тимошенко, виступивши за проведення дострокових парламентських виборів, які дозволять «обмежити її руйнівні можливості». Колишній міністр фінансів, як розповів американський посол, пояснив свою відставку у лютому 2009 року тим, що тодішня прем’єр-міністр Тимошенко «прагнула мати художника, що вміє намалювати гарну картину, а не міністра фінансів, що працюватиме на вдосконалення економіки».

 

Дипломат зробив суворий висновок: «Шкода бачити, що небажання Тимошенко приймати складні рішення дуже дорого коштувало країні. Я маю на увазі не лише дефіцит бюджету, великий державний борг, скорочення ВВП, а й те, що вона усунула розумних посадовців і прихильників реформ на кшталт Пинзеника».

 

«Ручне управління»

 

17 грудня, за кілька тижнів до першого туру президентських виборів, американське посольство багато пише про «популістську економічну політику», що лежала в основі програми пані Тимошенко. Ця програма передбачає зокрема «велику роль держави» і ренаціоналізацію приватизованих об’єктів. У телеграмі відзначається неоднозначне ставлення кандидатки в президенти до олігархів. Вона називає їх «раковою пухлиною», але водночас користується підтримкою деяких з них.

 

Депутат від БЮТ Юрій Полунєєв підкреслює, що ні вона, ні її політична сила «не мають ані економічної програми, ані системи прийняття рішень». Регулярно зустрічається вислів: прем’єр-міністр працює на «ручному управлінні», вона хоче всім керувати. Окрім стилю управління, зазначається в джерелі, Тимошенко критикують за очевидний брак розуміння елементарних основ економіки.

http://gart.org.ua

Скоро на Тернопільщині будуть файні дороги. Коли? Скоро!

Віктору Ющенку готують крісло прем’єра