Завершується останній день святкування тернопільськими пластунами 99-ої річниці від складення першої пластової присяги

Поділитися

З 8-10 квітня в рамках святкування днів Пласту скаути Тернополя активно популяризували діяльність організації , вправлялись в спортивних турнірах та духовно збагачувались.

Святкування розпочалось ще в п’ятницю 8 квітня з квесту  « Гайда до Пласту». Назва заходу красномовно свідчить і про його мету, адже тернопільські пластуни організували веселе й запальне дійство для школярів міста. Як зазначає одна з організаторів квесту старшопластунка Ліля Трач: «У квесті взяло участь 6 команд з різних шкіл, за кожною з команд було закріплено одного пластуна, який і допомагав долати різноманітні завдання, що якраз висвітлювали діяльність організації». Незважаючи на вітряну погоду, захід пройшов досить вдало, адже по поверненні в приміщення організації з’явилось вже кілька охочих записатись до лав пластунів.

Суботній день відзначився для пластунів можливістю випробувати свою фізичну вправність. В приміщенні школи №3 відбулись турніри з тенісу, волейболу, боксу та змагання з футболу. Квітневе  надвечір’я наповнилось пластовими піснями навколо вогнища (ватри) в центрі міста. В такий незвичайний спосіб пластуни Тернополя не лише пригадали найкращі миті таборування, а й заохотили тернополян взяти участь у ватрі й на власному досвіді відчути чар пластування.


Значну частину пластової громади Тернополя можна було спостерігати недільного ранку вздовж центральних вулиць . Довгою колоною пластуни простяглися в напрямку Катедрального собору, де мали  можливість духовно збагатитись та просити нових сил для продовження майже столітньої історії організації. Природа напрочуд посприяла незабутнім враженням під час урочистого відкриття, адже кожен з пластунів й усіх присутніх мав можливість проявити свою витривалість під квітневим снігом. На початку відкриття з благословенням виступив капелан тернопільського Пласту о. Андрій Говера.  З вітальним словом для пластунів також завітав міський голова пан Сергій Надал .

Особливістю цьогорічного святкування було те, що з місця урочистостей велася пряма трансляція для усіх пластунів світу.

Недільне святкування продовжилось квестом на цей раз вже для самих пластунів, котрі довели, що ніякі несприятливі умови не є перешкодою на шляху до цілі. Вже ввечері усі об’єднаються у спільній молитві під час Хресної Дороги, що стане символічним підсумком непростого, але напрочуд плідного шляху майже столітньої історії пластування.


Організатори святкування на чолі з головою Пласту в Тернополі Любомиром Шимківим висловлюють подяку за сприяння в організації свята та діяльності Пласту : міській владі, директору арт-кафе «Коза» Ігорю Мамусу, капелану тернопільського Пласту о. Андрію Говері, працівникам відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, також вдячність висловлюємо працівникам відділів міліції та ДАІ м. Тернополя.


Переглянути фоторепортаж події можна тут : http://news.tochka.net/63051-ckauty-prazdnovali-99-letie-plasta-tantsami-u-kostra-foto

*   *   *


* Нагадаємо, що «Пласт» — скаутська організація України, мета якої: сприяти, як і всебічному патріотичному вихованню, так і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі — виховувати українську молодь, і на свідомих, відповідальних та повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільнот, і на провідників українського суспільства. Дата заснування «Пласту» — осінь 1911 року. Перша пластова присяга відбулася 12 квітня 1912 року, що і є традиційним днем святкування Дня Пласту, повідомила “Про все”  прес-служба осередку Тернопіль  Пласту НСОУ


У Тернополі генплан може побачити кожен

У Тернополі відбувся перший «розпродаж» земельних ділянок