12 травня може бути оголошено вирок Івану Дем’янюку

Поділитися

У четвер, 12 травня, в Мюнхені може бути оголошений вирок Івану Дем’янюку, повідомляє http://vidgolos.com.

Як повідомляє Німецька хвиля, прокуратура Мюнхена вважає провину підсудного доведеною. Івана Дем’янюка, українця за походженням, звинувачують у співучасті у вбивстві, щонайменше, 27 тисяч 900 євреїв в концтаборі Собібор на території сучасної Польщі під час Другої світової війни. Водночас, захист вимагає виправдання, висловлюючи сумніви в тому, що Дем’янюк взагалі був у Собіборі.

Суд планує оголосити вирок 12 травня, проте, як зазначає агентство DPA, дату можуть і змінити, оскільки процес постійно затягується: або через стан здоров’я тяжкохворого 91-річного підсудного, або за клопотанням його адвоката. Лікарі дають дозвіл на участь Дем’янюка в судовому процесі не більше трьох годин на день.

Сторона звинувачення наполягає, що кожен, хто служив у Собіборі, причетний до вбивств, які там здійснювалися. “Його провина полягає в добровільній співучасті у вбивствах євреїв”, – аргументує прокурор Ганс-Йоахім Лютц, який вимагає для Дем’янюка покарання у вигляді шести років позбавлення волі.

Одним з головних доказів прокуратура вважає посвідчення охоронця концтабору. Експерти дійшли висновку, що документ є справжнім, водночас, сторона захисту вважає його фальшивкою КДБ.

Сам підозрюваний свою провину заперечує, називаючи себе жертвою і простим селянином.
Сторона захисту заявила, що оскаржуватиме рішення суду, якщо підозрюваний не буде виправданий.

У колишнього губернатора Тернопільщини сильно погіршився зір

14 травня у Тернополі пікетуватимуть облдержадміністрацію