Депутати Тернопільської, Івано-Франківської та Львівської облради …”зажали” родовище сланцевого газу. “Відмазались” терміном “не варто поспішати”

Поділитися

У спільному засіданні взяв участь голови Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, Івано-Франківської – Олександр Сич та Львівської – Олег Панькевич.

Депутатські комісії з охорони навколишнього природного середовища та природокористування трьох обласних рад дотримуються думки, що не варто поспішати з наданням Міністерству екології та природних ресурсів дозволу на користування родовищем газових сланців «Олеська», що розташоване на території цих областей. Така рекомендація стала головним підсумком спільного засідання постійних депутатських комісій трьох обласних рад, яке відбулося 18 травня 2011 року на Івано-Франківщині.

Депутати мотивують свою позицію тим, що видобування сланцевих газів на території України є  недостатньо вивчене, а місцеві громади практично усунуті від надання погоджень на розробку родовищ і прийняття рішень з цього приводу. Навіть у міжвідомчу комісію з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції Міністерство екології і природних ресурсів відмовилося ввести представників обласних рад.

Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда вважає, що на шальку терезів поставлені, з одного боку, енергетична незалежність України, з іншого, безпека людей, які живуть у цьому густо населеному регіоні над Дністром. «Екологічні ризики і прогнози недостатньо вивчені. Місцева влада та громади не знають, як гідророзриви пластів вплинуть на водоносні шари, чи не будуть вони забрудненні під час буріння, що буде після використання свердловин. Ризикувати такими речами усі ми не маємо права», – зазначив очільник Тернопільської обласної ради.

Такої ж позиції дотримуються представники  законодавчих органів влади Івано-Франківщини та Львівщини, повідомляє сайт Тернопільської облради.

«Ми хочемо отримати вичерпну відповідь, які економічні вигоди будемо мати, але і які можливі екологічні ризики при цьому будемо мати і яка технологія буде застосовуватися. Поки ми такої відповіді не отримаємо, депутати, які представляють всю громаду і які відчувають ризики, своєї згоди дати не можуть», – сказав Олександр Сич.

«Ми не хочемо сліпо ухвалювати рішення, які нам рекомендує Кабінет Міністрів і Міністерство екології в цьому випадку. Хочемо, щоб економічні, політичні, екологічні інтереси місцевої громади були враховані, щоб до бюджету місцевих громад надходили гарантовані, а не якісь віртуальні кошти», – наголосив голова Львівської обласної ради Олег Панькевич.

Серед вимог депутатів – законодавчо закріпити зміни щодо ренти за використання надр, збільшивши відрахування на користь громад, щоб вони не «чулися прохачами».

Довідково:

Міністерство екології та природних ресурсів напередодні звернулося до трьох західних обласних рад із проханням дати погодження на користування родовищем «Олеська». Цю площу залягання сланців вважають за перспективнішу з погляду геологічної розвідки, ніж іще одні потенційні поклади у Дніпровсько-Донецькій западині.

Науковці не стверджують, що сланцевий газ в Україні є – досліджень цього ще не здійснили, наразі є лише попередні оцінки. Та дослідники кажуть, що існують умови, в яких сланцевий газ може бути. Тож науковці наголошують, що необхідне якнайшвидше геологічне вивчення, розвідка та подальша розробка родовища.

Голови облрад “почесали” язиками. Надцятий раз. Надцятої каденції

Сьогодні у Тернополі відбудеться міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання рекламно-інформаційного забезпечення туристично-рекреаційної галузі у рамках проведення «Євро-2012»