На кожного українця припадає лише 20 квадратних сантиметрів теплиць і, відповідно, один кущ картоплі

Поділитися

«Ціни на городину зростають тому, що в Україні овочівництвом займаються переважно селяни-одноосібники чи дрібні фермери, яким в принципі важко конкурувати з імпортом», – стверджує експерт з питань розвитку АПК, член Центрального Проводу Української народної партії Наталія ПОГОЖЕВА. Так вона прокоментувала вчорашнє урядове обговорення зростання цін на городину. У такому стані речей експерт звинувачує державу, адже «без державної політики продовольчої безпеки Україна ніколи не матиме достатньо власних овочів і фруктів».

Експерт переконана, що «поодинці неможливо створити достатньо потужні об’єкти для довготривалого зберігання овочів та фруктів у великих обсягах». «Відтак дрібним фермерам вигідніше вирощувати технічні культури, щоб відразу продати їх і повернути кошти», – зауважила вона.

ПОГОЖЕВА навела приклад Нідерландів. «Площа цієї країни приблизно дорівнює площі Одеської області, проте якщо порівняти площі тільки під овочевим культурам та валові збори, можна легко порахувати, що середня урожайність овочів в Нідерландах втричі більша ніж загалом в Україні (530 ц/га проти 170 ц/га)», – зауважила представниця УНП.

Водночас, наголошує вона, «на кожного громадянина Нідерландів припадає 6 квадратних метрів промислових теплиць, а в Україні – лише 20 квадратних сантиметрів». «Все це демонструє повне розуміння з боку уряду європейської держави своїх національних інтересів та стратегічне планування заходів із забезпечення продовольчої безпеки», – зазначила ПОГОЖЕВА.

«Тож Україні для реалізації власного величезного потенціалу розвитку овочівництва та садівництва, необхідно слідувати сучасним світовим тенденціям. Зокрема, влаштувати раціональну і комплексну організацію всього циклу продовольчого ланцюга: виробництво – зберігання – переробка – упаковка та канали збуту. Треба повертатися до досвіду умілого поєднання великих виробництв і широкого кооперативного руху та відмовлятися від радянської звички наказувати цінам зупинитися», – підсумовує ПОГОЖЕВА.

27 травня у Тернополі, в Сінема Сіті, прем’єра найкращої комедії весни – “Похмілля 2: Із Вегаса в Бангкок”

Начальник Тернопільського обласного управління культури Григорій Шергей не сподівається на Януковича, Азарова, Хоптяна чи Кайду