Представники націонал-патріотичних сил Тернопілля провели експертизу (версія від Української Народної партії)

Поділитися
Представники  націонал-патріотичних сил Тернопілля провели експертизу внесених Верховною Радою змін
до Закону України "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років"
  під гаслом «Роботу парламентарів - під контроль громадськості!»
 У п'ятницю, 6 травня 2011 року з ініціативи ТОО Укранської народної партії та Громадського руху
  «За Україну» відбувся круглий стіл, в ході якого проведена громадсько-політична експертиза Закону
 України «Про внесення змін до Закону України  "Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні
1941-1945 років".
 Під час обговорення документу експертами надано висновки щодо відповідності ухваленого закону
 діючим нормативно-правовим актам України, зокрема, Конституції України. Узагальнені результати
 обговорення, викладені в резолюції круглого столу будуть направлені авторам закону та надіслані на
адресу Президента та голови Верховної Ради України.
               В роботі круглого столу взяли  участь  експерти,  лідери політичних партій  та
громадських організацій краю, зокрема, УНП, ВО «Свобода», Фронт змін, «Громадянська платформа»,
 «Громадянська позиція», КУН, «За Україну!».
               Учасники зібрання одностайно визнали ухвалений документ провокативним та закликали
 Верховну Раду невідкладно прийняти закон про заборону комуністичної ідеології та символи
тоталітарного режиму. (Далі повний текст резолюції).
 РЕЗОЛЮЦІЯ

засідання круглого столу

щодо  експертизи внесених Верховною Радою змін до Закону України

„Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років”

Як відомо, Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України „Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” (щодо порядку офіційного використання копій прапора перемоги), який внесений на розгляд парламенту групою депутатів у складі Царькова (КПУ),  Цибенка (КПУ), Кузьмука (ПР), Гриневецького (Блок Литвина).

Даним законом передбачено, що “Прапор Перемоги є символом перемоги радянського народу та його армії і флоту над фашистською Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни (ВВв)». Згідно ухваленого закону зовнішній вигляд копій Прапора Перемоги має відповідати вигляду штурмового прапору 150-ої ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії. Крім того, передбачено офіційний підйом у День Перемоги копій прапора перемоги на будинках (щоглах, флагштоках) поряд з конституційним  державним символом –  Державним прапором України.

 

Розглянувши та обговоривши  дане питання на предмет відповідності діючому українському законодавству, учасники круглого столу констатують наступне:

1.       Ухвалення даного закону  свідчить про наступальний рух  лівої ідеології, що спрямований на знищення Української держави та її демократичних цінностей.

2.       Закон містить відомості, що не відповідають  історичним фактам та спотворюють історичну правду.

3.       Внесені зміни до Закону України “Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років” (2000 р.), містять термінологію, що не відповідає вимогам часу. Вперше в законодавчих актах  українського парламенту використовується  термін «радянський народ», що фактично прирівнює  народ неіснуючої держави  до народу України, що грубо суперечить Основному закону.

4.       Законодавці свідомо загострюють увагу на питаннях, які є  дискусійними у суспільстві, зокрема, щодо використання символіки неіснуючої держави СРСР. Більше того, попередня редакція закону  встановлює  право на використання символіки ВВв, зокрема абзац 4 статті 1 передбачає, що «на честь Перемоги в столиці України місті-герої Києві,  інших містах та населених пунктах України проводяться святкові заходи  з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни» (відповідно символіки держави, яка була учасником ВВв – СРСР).

5.       Цим законом фактично Верховна Рада України прирівняла  копії штурмового прапору 150-ої ордена Кутузова II ступеня Ідрицької стрілецької дивізії до Державного символу України, чим порушила статтю 20 Конституції України, яка визначає, що Державними символами України – є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Цією ж статтею Конституції  передбачено, що   «опис державних символів України та  порядок  їх  використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома  третинами від конституційного складу Верховної Ради України» (за зміни до закону проголосувало 260 народних обранців).

6.       Використання  копії прапора перемоги  з російським написом суперечить Закону України «Про мови в Україні».

7.       Закон зобов’язує  суспільне використання копій Прапора Перемоги під час урочистих заходів, присвячених Дню Перемоги, які здійснюються органами державної влади, органами місцевого самоврядування, організаціями, громадськими об’єднаннями. Поряд з тим в країні існує гостра проблема забезпечення установ, організацій Державними Прапорами України.

Виходячи із вищенаведеного учасники круглого столу вимагають:

від народний депутатів парламентської опозиції ініціювати звернення до Конституційного суду щодо конституційності даного закону в разі підписання його Президентом;

від Президента України – гаранта Конституції  – не підписувати даний закон як неконституційний;

від Голови Верховної Ради України терміново ініціювати  внесення  в порядок денний роботи парламенту та забезпечити невідкладний розгляд проекту закону  «Про заборону комуністичної ідеології та ліквідацію символів тоталітарного та комуністичного режимів» (реєстр. № 5382 від 26.11.2009 р., автори законопроекту Джоджик Я.І., Заєць І.О.);

від Верховної Ради України  на законодавчому рівні визнати 8-9 травня – Днем скорботи;

від Кабінету Міністрів України передбачити кошти з державного бюджету на забезпечення та оновлення державної символіки (Державних Прапорів)  у всіх державних органах влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах та організаціях державної та комунальної форм власності;

від ГПУ та СБУ відреагувати на факт спроби групи народних депутатів Царькова (КПУ),  Цибенка (КПУ),   Кузьмука (ПР), Гриневецького (Блок Литвина) посилити політичне напруження в країні, викликане критичним станом соціальної сфери та економіки України,  внести розбрат у суспільство, що несе пряму загрозу  суверенітетові та безпеці України.

 

Націонал-патріотичні організації та партії Тернопілля звертаються до усіх  свідомих Українців із закликом не піддаватися провокаціям комуно-олігархічної влади, мета діяльності  якої ослабити українську державу, розділити український народ та безстроково «царювати» на українській землі.

Учасники круглого столу вимагають від керівників державних установ, організацій, підприємств державної та комунальної форм власності Тернопільщини   організувати 8-9 травня Дні скорботи та провести їх під національними  прапорами.

 

Героям Слава ! Слава Україні!

Завершено конкурс “Золота мантикора”

З початку року в оплачуваних громадських роботах було задіяно 3251 безробітного