Тернопільським кавоманам треба “затягувати паски”

Поділитися

Ріст вартості сировини закладається в ціну кінцевого продукту. Байдуже, імпортуємо готову каву чи сировину для її виробництва. Тож на подорожчання кави на світових ринках український ринок відреагує без затримок. Через скорочення світових запасів ціна на каву за останні сім місяців зросла удвічі. За кілограм кави виробники правлять шість доларів. Востаннє таку ціну «заломлювали» 34 роки тому – у 1977-му, коли через сильні морози в Бразилії загинув урожай. Тепер ріст цін прив’язують до неврожаю кави сорту «Арабіка» та зростання попиту на високоякісну каву серед представників середнього класу Індії, Китаю, Індонезії та Бразилії.

«Каву вирощують у країнах з низькою оплатою праці. Тому сировинна складова, закладена у вартість кави, – не 100% і навіть не 50%, – каже керівник аналітичного відділу консалтингової агенції ААА Марія Колесник. – Оскільки кава – продукт з високою доданою вартістю, подорожчання сировини на 40% не означає, що ціна у роздрібі автоматично зросте на 40%. Ймовірно, розчинна кава подорожчає у роздрібі на 15-20%, а кава у зернах – на 30%», повідомляє “Високий замок”

У Копичинцях триває інформаційна війна, яка вихлюпнулась на обласний рівень

Народний депутат від Партії Регіонів Владислав Лук’янов образив людей похилого віку в прямому ефірі «Шустер Live». Люди відповіли так, що нардеп ледь крізь землю не провалився