У Тернополі відкрили сенсорну кімнату!

Поділитися

У середу, 11 травня 2011 року, відбулося офіційне відкриття СЕНСОРНОЇ КІМНАТИ в Тернопільській міській дитячій поліклініці. Придбання обладнання на суму близько 60 тисяч гривень стало можливим завдяки фінансовій підтримці Канадського  Фонду Співробітництва в рамках проекту  «Ми хочемо відчути світ!», розробленого активістами Спілки батьків-опікунів дітей,  які хворіють дитячим церебральним паралічем  «Крила ангела» та Тернопільської обласної Асоціації Жінок.

За словами голови Спілки, лікаря-реабілітолога Наталії ШІДЛОВСЬКОЇ, «встановлення обладнання сенсорної кімнати – черговий здобуток громадської організації, який принесе велику користь тернопільській громаді». «Ми вдячні  Канадському Фонду Співробітництва,  адже, ми отримали можливість  використати ще один унікальний  метод реабілітації  дітей. Ця допомога важлива й тому, що через брак державного фінансування міський центр реабілітації дітей немає можливості  розширити реабілітаційні заходи для дітей-інвалідів», – каже  пані ШІДЛОВСЬКА.

Довідково. Сенсорна кімната (в літературі зустрічаються й інші назви: «кімната психологічного розвантаження, кімната релаксації, мультісенсорна кімната) являє собою приміщення, обладнане за стандартним або індивідуальними проектами, де дитина чи дорослий, перебуваючи в безпечною, комфортній атмосфері, наповненій різними стимулами, самостійно або за допомогою фахівця вивчає навколишнє середовище.

Сенсорна кімната є потужним інструментом для розширення і розвитку світогляду, пізнавального розвитку дітей.

 

Тернопільське міське об’єднання «Спілка батьків-опікунів дітей, які хворіють дитячим церебральним паралічем «Крила ангела» (надалі Спілка) є місцевою громадською організацією.

Основною метою Спілки є сприяння задоволенню та захисту прав і свобод, законних потреб та інтересів дітей-інвалідів.

Основним завданням Спілки є:

–          соціальний захист дітей-інвалідів;

–          організація медико-педагогічної допомоги та консультацій;

–          організація медико-соціальної реабілітаційної допомоги;

–          організація іпотерапії;

–          пропаганда здорового способу життя;

–          сприяння естетичному, культурному і духовному розвитку дітей-інвалідів.

 

Основним напрямком роботи Спілки є створення належних умов для реабілітації дітей з функціональними обмеженнями.

За останні роки  стрімко зростає кількість дітей-інвалідів, які звертаються за допомогою до Спілки «Крила ангела», зокрема, діти не тільки з ДЦП, а й іншими вадами в розвитку,  і не тільки міські, а й з районів області. Якщо на момент реєстрації  Спілки було 8 сімей, то тепер – 68, і постійно звертаються нові люди за допомогою.

З моменту створення Спілки проведено чимало роботи в напрямку покращення умов виховання та реабілітації дітей з особливими потребами.

У 2008 році Спілка стала переможцем конкурсу Фонду «Україна-3000», за кошти гранту закуплено обладнання для тренажерного залу міського центру реабілітації дітей. Саме з  ініціативи Спілки міська рада Тернополя виділила бюджетні кошти для відділення відновного лікування №2 (2-поверхове приміщення, яке включає відділення водолікування, відділення тепло-, грязелікування, спелеокамеру, тренажерний зал).

 

Головне досягнення Спілки: створення та  забезпечення  роботи навіть в умовах кризи Центру лікувальної верхової їзди (іпотерапії). У 2008 році на базі Дочірного підприємства «Західконеплемцентру», в розпорядженні якого на хуторі Анастасіївка Тернопільського району (12 км від міста Тернополя) є критий іподром, було розпочато роботу Центру лікувальної верхової їзди (іпотерапії). Головою Спілки «Крила ангела»  – дитячим лікарем-реабілітологом Шідловською Наталею Володимирівною  вивчено методики і вимоги щодо виконання лікування верховою їздою.

Заняття лікувальною верховою їздою проводяться регулярно з середини квітня – по кінець листопада, 3 рази на тиждень. Проводить заняття фахівець–лікар-реабілітолог. За рік в Центрі реабілітацію проходять майже 100  дітей.

Для роботи Центру іпотерапії за спонсорські та батьківські кошти було придбано спортивний кінь (мерин); спортивне обладнання: сідло, вуздечку, корду, спеціальні захисні каски і жилети; забезпечено аптечкою невідкладної допомоги під час перебування дітей-інвалідів з неврологічними порушеннями на виїзді; за підтримки спонсорів та Тернопільського міського центру соціальної допомоги  частково організовано транспортування дітей та їх батьків до іподрому й у зворотному напрямку.

Як офіційно відкривали фестиваль української книжки “Джура-фест” в Тернопільському обласному драмтеатрі

Ukraine. A Banana Republic Forever?!