Експедиція-сплав Стрипою та Дністром

Поділитися


Напередодні Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища в суботу, 4 червня, відбулася еколого-краєзнавча експедиція-сплав річками Стрипою та Дністром. Організували акцію Тернопільська обласна рада, комунальне підприємство «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр» та база відпочинку «Над Стрипою». Експедиція тривала дев’ять годин та проходила маршрутом Скоморохи – Берем’яни – Устечко. Участь у сплаві взяли журналісти, науковці-екологи, а також професійні туристи.

За  словами співорганізатора акції, директора обласного інформаційно-туристичного краєзнавчого центру Лариси Римар, мета експедиції-сплаву – привернути увагу громадськості до проблем екології та охорони навколишнього середовища,  раціонального й відповідального використання природних ресурсів, а також сприяти популяризації водних сплавів, як форми здорового способу життя та активного виду екотуризму.

— Важливо те, що на наш заклик до участі в сплаві відгукнулися і журналісти, і науковці, — каже Лариса Римар. – Під час експедиції ми мали змогу вкотре переконатися, яка унікальна природа Тернопільщини, якими безперечними  конкурентними перевагами володіє наш регіон, аби розвивати  тут водний та екотуризм.

Як зазначив  співорганізатор акції, власник бази відпочинку «Над Стрипою» Василь Юрків, для  експедиції обрали незвичний маршрут: частина його пролягала річкою Стрипою, а частина – Дністром.

— Кожна з цих річок має свій унікальний «характер», — розповідає Василь Юрків. — Якщо сплави більш «спокійним» Дністром стали вже популярними — ми зустрічали  туристів з Одеси, Миколаєва, Києва, то Стрипа ще чекає своїх  водних туристів. На відміну від Дністра пересічна ширина річища Стрипи в середній течії — 30 метрів. Від Бучача до свого гирла вона пливе глибоким, вузьким яром. Яр Стрипи поступово переходить у крутояр, який утворює цікаві каньйонні ділянки. Під стінами каньйону дикі й незаймані ліси, які місцями створюють враження міні-Амазонки.

Стрипа, як зауважила Лариса Римар, дещо норовлива річка. У кількох відтинках сплаву вона була не зовсім гостинною, підготувала туристам деякі сюрпризи. «Але від цього тільки створювалось відчуття професійного рафтингу гірськими ріками. Це – варто спробувати!», – ділиться враженнями Лариса Римар.

До  участі в еколого-краєзнавчій експедиції приєднався і гість з Києва, керівник одного з підрозділів провідного підприємства України Олег Кінаш, який багато років сплавляється ріками України на власному унікальному плоту. За словами киянина, він плавав  Десною, Ворсклою, Південним Бугом та іншими річками, проте «закохався» саме в Стрипу та Дністер.

—– Унікальні ріки, мальовнича природа та привітні люди знову й знову тягнуть мене на Тернопілля, — каже пан Олег. — А такі промо-акції, де задіяні науковці та журналісти, дуже позитивні для «розкрутки» водних сплавів саме на Тернопільщині.

У найближчих планах Інфотурцентру, за словами  його керівника Лариси Римар, проведення всеукраїнського прес-туру для популяризації водних сплавів за маршрутом Стрипа-Дністер та організація екологічних акцій з очистки Стрипи від великої кількості побутових відходів, зокрема, пластикових пляшок, що зустрічалися на шляху сплаву.

— Популяризація водних сплавів Стрипа-Дністер за маршрутом Скоморохи – Устечко — один із ключових пріоритетів нашої роботи, адже в наступному році наше комунальне підприємство  відкриє центр водного туризму та відпочинково-діловий центр у селі Устечко Заліщицького району. В планах — облаштування кількох зупинок на шляху сплаву, покращення інформаційного забезпечення туристів, які сплавляються.

Комунальне підприємство «Тернопільський обласний інформаційно-туристичний краєзнавчий центр» висловлює глибоку подяку голові Тернопільської обласної  ради Олексію Кайді та власнику бази відпочинку «Над Стрипою» Василю Юрківу за сприяння в організації акції.

Чи є справжня журналістика на Тернопільщині?

Безробітні піднімають економіку Лановецького району