На Шумщині є унікальний садочок

Поділитися

Нещодавно група представників регіональних ЗМІ взяла участь у  виїзній прес-конференції, присвяченій підведенню проміжних результатів проекту «На допомогу дошкільним закладам Тернопільщини», який впроваджується на теренах області  Тернопільською обласною  Асоціацією Жінок за фінансової підтримки   Міжнародного фонду  «Відродження» в рамках Антикризової гуманітарної програми.

Журналісти відвідали  дитячий  дошкільний заклад в селі Великі Дедеркали Шумського  району, де ознайомилися  з матеріально-технічною базою закладу, поспілкувалися з педколективом,  маленькими вихованцями садочку, а також  з їх батьками.

Як повідомила голова Тернопільської обласної Асоціації Жінок Лариса РИМАР проект «На допомогу дошкільним закладам Тернопільщини»  впроваджується в області з жовтня минулого року. У рамках проекту  покращено санітарні умови і матеріально-технічне оснащення у п’яти дошкільних закладах Тернопільщини, зокрема, у селах  Великі Дедеркали Шумського району, Гуштин Борщівського району, Цвітова Бучацького району, Устечко Заліщицького району, дошкільного закладу №34 м.Тернополя. За кошти  МФВ   придбано товари, організовано роботи, послуги на загальну суму понад 200 тисяч гривень, зокрема, закуплено пральні машини, постільні комплекти, меблі, іграшки, проведено ремонти дитячих  ігрових  майданчиків,  харчоблоків, тощо.

За словами керівника проекту Марії МАЦУК Тернопільській обласній Асоціації Жінок вдалося зробити для Великодедеркальського  садочку чимало – практично проведено заміну  усіх меблів, закуплено навчальні столи, стільці, дитячі ліжечка, які з часу введення в експлуатацію закладу не оновлювалися, придбано  холодильник, пральну машину, іграшки та навчальні матеріали.

«В наш час утримувати дошкільні заклади є  вкрай важко, – каже заступник голови Шумської районної державної адміністрації Світлана ДЕМЧУК. – В Шумському районі є тільки два повноцінних дошкільних заклади –  у Шумську та Дедеркалах. Маємо ще 16 груп короткотермінового перебування дошкільнят при загальноосвітніх школах. На жаль, був період, коли через відсутність  дітей доводилося  закривати садочки, а зараз батьки з  багатьох сіл  приходять і просять відкрити. Але, на жаль, на це немає коштів. Тому ми дуже раді допомозі,  яку отримали від  Тернопільської обласної Асоціації Жінок та Міжнародного фонду «Відродження».

Як повідомила завідувачка Великодедеркальського дошкільного закладу Світлана ТРОФИМЕЦЬ садочок відвідують 52 дитини і це ще не всі бажаючі. «Садочок наш старенький, знаходиться в пристосованому приміщенні. Але ми як одна родина – і вихователі, і батьки, і місцева влада робимо все, аби дітям тут було затишно і комфортно», – каже Світлана ТРОФИМЕЦЬ.

Сільський голова Іван ДАНИЛЮК повідомив, що місцева влада  також долучилася до проекту – з місцевого бюджету виділено понад 40 тисяч на  покращення умов перебування дітей в дошкільному закладі. «Діти – наше майбутнє, діти – майбутнє України. Для нас це не просто слова. Цього року 24 дитини підуть у перший клас. Чим це не показник, що  Україна має перспективу?!», – зазначає  сільський голова.

Як повідомила Лариса РИМАР, наступна зустріч журналістів з дошкільними закладами пройде в Тернополі на базі садочку №34, де за кошти проекту  завершуються роботи з капітального ремонту харчоблоку.

Юрій Рибчинський та Павло Зібров написали пісню на весілля сина губернатора Львівщини

В Україні «металопластикова» епідемія — діти дедалі частіше випадають iз вікон висотних будинків