Пенсійну реформу слід починати з підвищення зарплати, а не пенсійного віку

Поділитися

Пенсійна реформа Україні необхідна, але її варто б починати не з підвищення пенсійного віку для населення, а з вирішення низки інших нагальних питань. Таку думку висловив директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко, — повідомляє новинна служба «Укрінформ».

За словами знавця, є багато запитань щодо цієї реформи. Наприклад, якими шляхами та етапами її проводитимуть, які включатимуться механізми відшкодування. «Ключова проблема в тому, що без підвищення заробітної плати, без підвищення вартості робочої сили неможливо буде наповнювати Пенсійний фонд. Без високих зарплат неможливі високі пенсії», — підкреслив пан Якименко.

«А підходять з іншого боку, з боку того, що треба збільшити пенсійний вік, стаж накопичувальний для того, щоб отримати соціальну пенсію. Тобто, все одно залишаються питання щодо того, як буде наповнюватися Пенсійний фонд», — зазначив експерт.

На думку фахівця, виникають також питання про запровадження особистих накопичувальних пенсійних рахунків, адже не всі люди зможуть довіритися такій системі, організаціям і фондам, які накопичуватимуть гроші. «Чи достатнє страхування з боку держави того, що громадяни не втратять свої гроші, вкладаючи їх у пенсійні програми, що населення не залишиться ні з чим? Є дуже багато проблем насправді», — підкреслив знавець.

Відповідаючи на запитання, чи буде прийнято сьогодні проект закону про пенсійну реформу, пан Якименко наголосив: «У нашому парламенті такого роду законопроекти, як правило, більшістю підтримуються».

 

Відбулось велике паломництво на Шумщину

Роман Заставний: про минуле, сучасне і майбутнє