Проблеми наповнення пенсійного фонду виникають через брак стимулів до праці

Поділитися

Віце-прем’єр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на закритому засіданні парламентської фракції Партії регіонів заявив, що якщо ситуація з пенсійною реформою не зміниться, то вона буде прийнята наступним скликанням Верховної ради. А інакше у 2014–2015 роках пенсії платити буде просто нічим, — повідомляє мережеве видання «Экономические новости».

«Те, що в Україні зростає кількість пенсіонерів і знижується рівень потенційних платників податків — це факт. Але 2014 — може занадто рано і поки незрозуміло, що саме мав на увазі Тігіпко. Відрахування до Пенсійного фонду є, солідарна система працює і те, що дефіцит ПФ є зараз і буде тільки збільшуватися. А джерела фінансування цього дефіциту знайти все важче», — відзначає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Позики МВФ мають цільову спрямованість. Це ми іноді використовуємо їх не за призначенням. Це стабілізація, оплата критичного імпорту, підтримка валютного курсу та боргової позиції країни. А на соціальні потреби ці гроші не йдуть», — наголосив експерт.

«Це якщо кредити Світового банку будуть спрямовані на розвиток, то частину цих ресурсів можна буде пустити на соціальні потреби. Але це не вирішує питання. Один-два кредити дадуть, але ми не закриваємо дірку в бюджеті Пенсійного фонду, а збільшуємо навантаження на обслуговування цих боргів. Ці кредити короткострокові. А такі позики ніяк не можуть бути пов’язані зі стабілізацією, тому що це навпаки може розхитати. Але в даному випадку необхідно робити те, про що уряд любить говорити, але не любить робити — стабілізувати економіку. Потрібно створювати сприятливе економічне середовище, щоб стимулювати вихід з тіні і в людей з’являвся стимул працювати», — вважає пан Юрчишин.

При цьому знавець додав, що в багатьох країнах податкове навантаження не менше, ніж в Україні. Але економіки працюють легально і таких проблем з пенсійною системою, як в Україні, не виникає. А люди знають, куди і на які цілі платять податки.
На думку експерта, ризику залишитися без пенсій до 2014 року, в України немає. Незважаючи на те, що планується зменшення низки податкових ставок, у тому числі на прибуток підприємств, наповнюваність державного бюджету не повинна знизитися, а швидше навпаки. Це стимулюватиме підприємців платити податки, що в підсумку може тільки підвищити доходи бюджету та невиплати пенсій можна уникнути, — підкреслив пан Юрчишин.

Безробітні піднімають економіку Лановецького району

Тернопільщина підтримала ініціативу партії ВО «Батьківщина» щодо захисту української землі