Провід ОУН (б) закликає працівників СБУ працювати на захист державних інтересів

Поділитися

Провід ОУН(б) висловлює своє обурення щодо рішення СБУ про нову серію допитів працівників Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького».

Такі дії органу безпеки не відповідають жодним уявленням про повагу до людської гідності, порушують конституційні права працівників установи на зайняття професійною і науковою діяльністю, а також носять усі ознаки карального заходу з метою призупинити роботи з вивчення сторінок української історії під приводом захисту державної таємниці.

Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» уже не вперше виступає як об‘єкт тиску з боку силових органів. Ще у вересні 2010 року СБУ незаконно затримала директора музею Руслана Забілого та конфіскувала в нього комп’ютер та зовнішні диски. Сам заклад став жертвою несанкціонованого обшуку, у результаті якого було конфісковано комп’ютери істориків та відеозаписи спогадів повстанців і дисидентів, що не були повернені до цього часу.

За оцінками працівників музею та незалежних експертів, усі електронні копії документів є історичними, присвяченими вивченню фактів порушення прав та свобод людини та громадянина з боку органів державної влади та посадових осіб і не підпадають під дію нормативно-правових актів про державну таємницю. Більше того, приховування такої інформації є прямим порушенням чинного законодавства нашої держави.

Таким чином, стаючи на заваді вивчення історичних документів про антиправову діяльність органів радянської влади, СБУ показує, на захисті чиїх інтересів стоїть і спадкоємицею якого режиму ця структура є.

Провід ОУН (б) закликає працівників СБУ працювати на захист державних інтересів, а не здійснювати тиск на працівників науки; громадськість – не допустити порушення прав істориків і громадян України; а музейникам бажає успішно займатися справою відродження національної пам‘яті.

Комуністи готові засадити до тюрми кожного українця, хто промовить погане слово про Леніна

Голова Тернопільської ОДА сприяє незаконному залісненню цінних степів