Автанділ Мдінарадзе: “Плануємо розвивати ,передусім, туристичну сферу”

Поділитися

23 березня 2011 року своїм Указом Президент України призначив головою Збаразької райдержадміністрації Автанділа Мамієвича Мдінарадзе. Пропонуємо увазі читачів перше інтерв’ю керівника району.


– Автанділе Мамієвичу, на посаді голови Збаразької райдержадміністрації ви вже більше двох місяців і уже мали можливість познайомитися зі станом справ господарського комплексу району. Які завдання першочергово будете вирішувати?

– Планів у нас багато. Враховуючи той факт, що Збараж – місто старовинне, але не має належної туристичної інфраструктури, то плануємо, передусім, розвивати туристичну сферу. У цьому напрямку ми докладаємо найбільше зусиль. По-перше, зараз ми робимо новий дизайн міста, беручи до уваги, звичайно, архівні дані, які в нас є. Ми запросили для цієї роботи групу київських архітекторів, дизайнерів, які працюють разом з італійцями. Це фахівці Архітектурної майстерні Бикова. Їм дуже сподобалося наше місто, і вони готові допомогти, до речі, за невеликі кошти. Наприклад, за розробку дизайну парку Бурляя вони беруть 20 тисяч гривень. Дизайн центральної частини міста з макетами коштуватиме нам приблизно 150 тисяч гривень. Це тільки технічні роботи. Варто сказати, що інтелектуальна дизайнерська робота робиться безкоштовно, бо є певні особисті домовленості. Новий макет міста має бути представлений до 30 червня, і ми зможемо побачити, як кажуть, на картинці, як має виглядати Збараж.

Хочу сказати, що, за нашими задумами, парк Бурляя матиме чудовий вигляд. По-перше, це буде вигляд старовинного парку з новими сучасними віяннями. Плануємо, що там будуть амфітеатр, кінозал. Хочеться зробити, щоб це було і красиво і, разом з тим, було виконано в єдиному архітектурному ансамблі з містом.

Крім цього, ми готуємо документи, щоб відновити роботу Доброводівського кар’єру. Є інвестори, які займуться відновленням видобутку каменю, а також виробництвом виробів з нього. Нам це необхідно, щоб повністю відновити Збаразький замок з бастіонами, стінами. Адже усе це будувалося саме з того доброводівського каменю. Відповідно, буде робитися і реконструкція міста. Наведемо порядок також в замковому парку. В ансамбль паркової зони ввійде озеро. У мене є ідея – біля озера зробити пішохідну зону. Вимостити дорогу бруківкою. Біля самої водойми зробити відпочинкову зону. Збараж має бути туристичним містом.

Крім цього, нам потрібна інфраструктура для туристів – це добрі дороги, готелі, заклади харчування. Усе це дасть новий поштовх для розвитку міста. Адже це і робочі місця, і податки до бюджету.

Треба зазначити, що велика проблема, з якою ми зіткнулися – відсутність чітко визначених меж міста. Сьогодні Збараж межує з п’ятьма сільськими радами. Тому ми зараз працюємо над вирішенням цього питання. Звичайно, цей процес не легкий але ми готуємо документи у Верховну Раду та сподіваємося на позитивне рішення парламенту.

Варто також сказати про ще один задум. Ми показували архітекторам занедбане єврейське кладовище, яке знаходиться практично в центрі міста. І вони зараз розглядають варіанти, як його відновити. Я провів переговори з декількома єврейськими громадами, і вони готові надати кошти на впорядкування цвинтаря. Якщо ми це зробимо, то, таким чином, створимо місце паломництва для євреїв, які мали тут родичів. Як відомо, на Збаражчині жила велика єврейська громада. Та й загалом – не може бути в центрі міста такого занедбаного місця. Також наведемо лад і на інших кладовищах.

-А які у вас плани щодо Вишнівецького палацу?

– Плануємо відновити Вишнівецький палац не просто в первозданному вигляді, а з королівською розкішшю. Ми хочемо зробити у ньому президентську резиденцію, щоб там ми могли приймати перших осіб держави, а також іноземних гостей. Це дасть великий поштовх розвитку Вишнівецької зони.

-Яка робота проводиться керівництвом району щодо наповнення бюджету?

– Є багато підприємств, які працюють у районі, але зареєстровані в іншому місці, відповідно, податки сплачують не на користь Збаражчини, тобто ці кошти надходять не в районний бюджет. Тому перше питання, яке я задаю підприємцям при зустрічі, де зареєстрована їхня діяльність. Ми серйозно працюємо над вирішенням цієї проблеми. Що для цього треба? Насамперед, необхідно створити їм умови для ведення бізнесу, щоб підприємцям було вигідно вести бізнес в районі. Вони мають відчувати захист держави. Від них вимагаємо привести всі документи в порядок. Ми хочемо зробити інвестиційний клімат району привабливим, у першу чергу, для місцевих підприємствам. Це надасть можливість поліпшити ситуацію з надходженням коштів до бюджету. Окреме питання, яке у нас на особливому контролі  – діяльність кар’єрів. З їх власниками я уже мав розмову. Не можна допускати такого, щоб крупні кар’єри не платили орендної плати.

Крім цього, ведемо ряд переговорів з людьми, які готові прийти з інвестиціями в район. Зокрема, є певні напрацювання щодо будівництва в Збаражі целюлозного заводу. Вартість цього бізнес-проекту – 70 мільйонів євро.

-Нещодавно, перебуваючи у відрядженні в Києві, ви мали розмову з керівництвом концерну «Укрспирт». Яких домовленостей досягнуто щодо роботи Зарубинського спиртозаводу?

– Так, ми провели перемовини з «Укрспиртом». Керівництво концерну дає дозвіл, щоб завод почав працювати, але при одній умові – ринки збуту ми маємо шукати самі. Тому я зараз одночасно веду переговори зі структурами, які займаються поставками спирту в Закавказький регіон – Грузію, Вірменію та Азербайджан , а також в Туркменію. Крім того, ми хочемо домовитися із керівництвом ТОВ «Лікеро-горілчаний завод «Калганоф» щодо співпраці у цьому напрямку.

-Автанділе Мамієвичу, оскільки район – аграрний, які питання сільськогосподарської галузі вирішуєте?

– На Збаражчині з’явилися такі «інвестори», які беруть в людей паї в оренду, обіцяють їм «золоті гори», а потім залишають одного представника на місці. Сама ж структура взагалі у нас не представлена. Вони десь в Києві, або, можливо, навіть за кордоном. Ніхто нічого не знає, звітності немає, ніяких соціальних зобов’язань перед селом вони не беруть. Вони або зношують землю, або паї пустують. Людям це не подобається. Власники паїв  хочуть віддати землю в оренду господарю. Ми зараз з кожною сільською радою, де закінчуються договори оренди, ведемо серйозну розмову. Є багато таких прикладів, коли шляхом обману були підписані договори замість 5 років на 10-15. Юридична і земельна служби, управління агропромислового розвитку району працюють з людьми, щоб не дати можливості їх дурити.

Особлива увага і керівництвом держави, і області приділяється розвитку тваринництва і садівництва. Сьогодні ми намагаємося створити усі необхідні умови для відродження цих галузей господарства. Є кілька структур, які орієнтовані на ці види діяльності. Це дасть можливість нам забезпечити не лише додаткові робочі місця, а й потреби населення у продукції тваринництва та садівництва.

До речі, що стосується виконання завдання, яке поставив перед нами голова ОДА, щодо забезпечення шкіл плазмовими телевізорами – ми виконали його на 100%, практично завершили роботу щодо облаштування внутрішніх вбиралень у навчальних закладах. Працюємо над заміною вікон, газифікацією шкіл. А найголовніше – ми поприбирали район –  взяли  в руки мітли, лопати, пилки, вивезли тисячі тонн сміття.

-Чи будуть кадрові зміни у структурі РДА?

– Комуністичний лозунг «Кадри вирішують все» я сприймав завжди з гумором. Тепер  зрозумів, що це справді так. Кадрова рокіровка буде. Я не роблю висновків, яких через себе не пропущу. І я не прислухаюся до «шептань». Про кожного хочу мати власну думку. Вона вже в мене складається.

-Якими якостями має володіти людина, яка хоче працювати у вашій команді?

– Перша вимога – професіоналізм. Важлива також порядність. Жадібний чиновник заважає становленню держави. Потрібно інтереси держави ставити вище своїх, вище власного збагачення. Жадібні, корумповані люди – це найгірше, що може бути у державній службі. І основне, я хочу створити команду, яка буде розуміти мене і швидко виконувати мої вимоги і завдання.

-Автанділе Мамієвичу, ви, як людина зі спортивним минулим, багато уваги приділяєте розвитку спорту на Збаражчині. Розкажіть про ваші задуми та ініціативи у цьому напрямку?

– Користуючись нагодою, я хочу подякувати організаторам Міжнародного борцівського турніру за високий рівень проведення цього спортивного заходу. Дуже на серйозному рівні було проведено турнір. В мене зразу ж виникло бажання відновити фізкультурно-оздоровчий комплекс, який знаходиться на стадіоні. Уже готовий проект, як ця споруда має виглядати. Запевняю – це буде чудовий спортзал, де проходитиме багато змагань. Ми це зробимо господарським шляхом. До речі, так склалося, що перший документ, який потрапив мені на підпис, коли я прийшов на посаду, це був дозвіл порізати ФОК і здати на металобрухт. Буквально кілька години врятували цю споруду. Ми зараз передаємо цей об’єкт на баланс районної ради. Будемо будувати також стадіон, робити його доведеться, практично починаючи з нуля.

Я виступаю також з ініціативою утворити комунальне товариство, де буде акумульовано весь спортивний потенціал району. В нас є товариство «Колос», ДЮСШ, все фінансується, кудись кошти йдуть і нічого роками не робиться. Є тренери, які отримують зарплату в школах, але не відомо, кого вони тренують. Я пропоную акумулювати усі кошти в одному місці, організувавши товариство, яке буде розпорядником коштів і нестиме відповідальність за їх використання, за спортивні об’єкти, які будуть знаходитися на його балансі. Передамо, до прикладу, йому на баланс стадіон. Тоді ми будемо розуміти, з кого питати. А якщо зараз ми вкладемо великі гроші в стадіон, і що далі? Я нічого не маю проти «Колоса», але мені не подобається, як вони утримують той же стадіон. Я вважаю, що якщо людина і не має багато грошей, але – хороший господар, то через це вона не занедбає свою хату, подвір’я. Все залежить від господаря. Тому я би хотів утворити таке комунальне товариство. Все там буде прозоро, кожен депутат буде знати, куди ідуть кошти. Не розумію, чому це питання не було підтримано на попередньому засіданні сесії районної ради. Ніхто не міг передбачити, що таке потрібне для району питання будуть блокувати.

Я знаю, як треба піднімати і розвивати спорт. У цій сфері мають працювати порядні люди. Спорт має триматися на ентузіазмі. Чому в Збаражі є боротьба, гирьовий спорт? Бо є Король, який цим займається, бо є Багрій. Я хочу зібрати  цих фахівців разом і їм допомогти.

Що стосується футболу – до нього в мене особливе відношення. Я багато років утримував футбольну команду «Нива», коли вона була у Вищій лізі. Я був віце-президентом професійної футбольної ліги України. Я знаю інфраструктуру футбольну дуже добре. Хочу створити хорошу футбольну школу у Збаражі. Так склалося, що, коли, я прийшов на посаду, мені довелося буквально за кілька днів створити футбольну команду, яка б грала на чемпіонаті області. Підставою для цього було відповідне розпорядження голови облдержадміністрації про те, що кожен район має мати футбольну команду, піднімати рівень розвитку футболу. За спиною мені закидають, що я неправильно вченив з футбольною інфраструктурою району. Я хочу, щоб читачі знали, що я запропонував керівництву ФК «Галич» виставляти команду на чемпіонат області з футболу. Від них була відповідь – немає коштів, і вони не в змозі утримувати команду. Тоді ми створили команду «Збараж». З цього приводу я хочу сказати, що для мене важливіше створити футбольну школу в районі, ніж мати команду, яка грає на першість області – це верхівка айсберга. Для мене важливо дати тренерів, м’ячі, спортивний інвентар дітям, які хочуть тренуватися.

Багато прихильників футбольної команди «Галич» казали: «Навіщо дві команди?». А я вважаю – це добре. Це здорова конкуренція. Це дербі місцеве. Це як є «Мілан» і «Інтер», «Глазго Рейнджерс» і «Селтікс». Коли в одному місці дві команди – це великий стимул, крім того, є інтрига і це чудово. Я вважаю, це добре, що у нас дві команди. Тим більше, що «Галич» дуже добре йде, хороша команда. Хоча «Збараж» теж виправив становище, в фіналі почав вигравати. Якщо у нас все піде добре, ми створимо під цю команду хорошу дитячу спортивну школу. І може, комусь здається неймовірним, але через пару років в Збаражі буде команда, яка буде професійно грати у футбол. На рівні другої ліги ми могли б грати. Якщо буде гарний стадіон, дитяча спортивна школа, –  чому б не грати?! До речі, ми зараз провели переговори з Федерацією футболу України і Держкомспорту про поля з штучним покриттям. Нам обіцяють дати кілька таких полів. Але це тільки початок, бо ми хочемо, щоб такі футбольні поля були в кожному селі.

http://narodne-slovo.te.ua

Контрабандистка одягла на себе 50 трусів, 20 купальників і 15 бюстгальтерів

Яка різниця між пропискою і реєстрацією?