КРУ застерігає і роз’яснює

Поділитися

ЗАКУПІВЛІ: вчимося на чужих помилках

Публікація друга

Контрольно-ревізійне управління в Тернопільській області у номері газети «Свободи» від 06.05.2011р. розпочало публікувати серію статей щодо державних закупівель. Мета їх: роз’яснити і застерегти від необачливих кроків у цій сфері.

Сьогодні мова піде про етап планування процедур закупівель та визначення предмета закупівлі.

Отож на даному етапі головне правильно визначити предмет закупівлі та встановити, чи поширюється на нього дія Закону України “Про здійснення державних закупівель” № 2289-VI від 01.06.2010р. (далі – Закон). Неправильний вибір предмета закупівлі може призвести до безпідставного уникнення процедури закупівлі або вибору процедури, яка не відповідає вимогам Закону.

Так, згідно зі ст.4 Закону закупівлі здійснюються відповідно до річного плану. Форма річного плану закупівель та Інструкція щодо заповнення форми річного плану закупівель, затверджена наказом Міністерства економіки України від 26.07.2010р. №922. Згідно з п. 1 Інструкції Замовник складає річний плану закупівель щодо закупівель, очікувана вартість яких дорівнює або більша суми, зазначеної у ч.1 ст.2 Закону. Нагадаємо, що це за умови, якщо  вартість предмета закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 100 тис. грн., а робіт – 300 тис. гривень.

У разі якщо очікувана вартість предмета закупівель є нижчою від сум, зазначених у частині першій ст.2 Закону, такий предмет закупівель відображається у додатку до річного плану закупівель.

Таким чином, закупівлі товарів, робіт і послуг, які повністю або частково здійснюються за рахунок державних коштів, повинні бути відображенні у річному плані закупівель або додатку до нього.

Наступним надзвичайно важливим етапом є визначення предмета закупівель. Предмет закупівель визначається Замовником відповідно до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Міністерства економіки України від 26.07.2010р. №921. У ньому, в розділі II-III вказано порядок з визначення предмета закупівлі товарів, послуг та робіт.

Так, предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно пунктами 23 і 30 частини першої ст.1 Закону та на основі Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97, затвердженого наказом Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації від 30.12.1997р. №882, за показником п’ятого знака із зазначенням у дужках конкретної назви товару чи послуги. При цьому замовник може  визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти).

Визначення предмета закупівлі робіт здійснюється Замовником відповідно до пункту 26 частини першої ст. 1 Закону за об’єктом будівництва та з урахуванням Правил визначення будівництва ДБН Д.1.1-1-2000, затверджених наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 27.08.2000р. №174, а також відомчих будівельних норм ВБН Г 1-218-182:2006 “Класифікація робіт з ремонтів автомобільних доріг загального користування”, затверджених рішенням колегії Державної служби автомобільних доріг України від 10.04.2006р. №16.

Проведеними перевірками державних закупівель у першому півріччі 2011 року встановлено, що, порушуючи ч.1 ст.2 Закону, без застосування відповідних процедур проведено закупівель на суму 14,4 млн. гривень.

Так, неправильне визначення предмету закупівлі замовником встановлено перевіркою у відділі освіти Кременецької РДА. Тут не були враховані вимоги  п.2.5 розділу II Порядку, згідно з яких,  при здійсненні Замовником закупівлі товарів передбачається також закупівля послуги (послуг), пов’язаної з поставкою товару. Предметом закупівлі в такому разі є товари за умови, що вартість такої послуги (таких послуг) не перевищує вартості самих товарів, внаслідок чого без застосування процедур закупівель придбано металопластикові вікна майже на 155 тис. гривень.

У зв’язку з цим КРУ звертає увагу, членів комітету з конкурсних торгів  на приділення ретельнішої
 уваги плануванню процедур закупівель та   визначенню предмета закупівлі.
               Наступна наша публікація стосуватиметься питань, пов’язаних з проведення процедур 
закупівель.

 

 

 

Прес-служба КРУ

в Тернопільській області

Громадськості Тернополя спробують презентувати положення до нав”язаного фондом “Відродження” так званого Статуту

Ректор Тернопільського педуніверситету розповів про секс і “кадебешне минуле”, Табачника і конфлікт з нардепами