Помер Отто фон Габсбург – прихильник України, суверенної та європейської держави

Поділитися

У Німеччині на 98-му році життя помер найстарший син останнього цісаря Австро-Угорщини, активний політик-європеєць і прихильник незалежності України Отто фон Габсбург. Після 2-ої Світової війни він став почесним Президентом Міжнародної організації «Пан-Європа». Від 1979 до 1999 року , як громадянин Німеччини, він був депутатом Європейського парламенту і брав активну участь у комісії Європарламенту з питань зовнішньої політики.

 

 

У післявоєнні роки ОУНб, в особі Голови Українського Державного Правління( УДП) з 1941 року та Президента Антибольшевицького Блоку Народів (АБН) Ярослава Стецька, розгорнула широку інформаційно-політичну та дипломатичну діяльність на міжнародній арені. Отто фон Габсбург активно приєднався до антикомуністичного фронту і підтримував міжнародний принцип самовизначення народів, в тому й поневоленого Москвою й комуністично-тоталітарним режимом українського народу. Отто фон Габсбург – один з організаторів і авторитетних діячів у рядах міжнародної організації «Європейська Рада Свободи» (ЕРС), яку було створено з ініціативи сл.пам.Я.Стецько. До ЄРС входили заслужені й впливові європейські політичні діячі, вони своїм політичним авторитетом підтримували визвольні змагання українців та інших Центральноєвропейських народів, які потрапили під ярмо комуністичної диктатури.

 

 

Отто фон Габсбург народився 20 листопада 1912 р. в Райхенау, Австрії, як син цісаря Карла і його дружини Зіти. Після ліквідації Габсбурзької монархії цісарська родина знайшла 1919 року притулок у Швайцарії. Отто фон Габсбург виростав в Іспанії та Бельгії, де він 1933 року захистив дисертацію в Католицькому Лювенському Універстиеті . Відтак Отто фон Габсбург гостро виступав проти нацизму і насильного приєднання Австрії до нацистської Німеччини. Під час 2-ої Світової війни він був змушений емігрувати до США. Після війни Отто фон Габсбург повернувся до Німеччини і присвятив усе своє пізніше життя ідеї та справі об’єднання європейського континенту. Від 1973 по 2004 рік він очолював міжнародну організацію «Пан-Європа».

 

 

 

Отто фон Габсбург, – разом з іншим представником із династії Габсбургів -Вільгельмом або Василем Вишиваним, який був полковником Легіону Січових Стрільців і загинув 1950 р. в спецлагерях СССР,- має незабутні заслуги перед Україною: протягом усього свого життя він виступав за свободу і державне самовизначення України.

 

З відходом святої пам’яті Отто фон Габсбурга Україна й національно-визвольний рух України та інших посткомуністичних держав Європи зберігатимуть про цього Великого європейця ХХ століття й захисника державницьких прав України вдячну і вічну пам’ять.

 

Київ, 4 липня 2011 року Провід ОУНб

Центр зайнятості у Тернополі допомагає у підборі кадрів

Історія нашого міста: Тернопіль – підземний