Рейтинг політичних родин Тернопільщини

Поділитися

Ні для кого не є секретом, що в політиці довіряти нікому не можна. Твердження, що «політика – справа брудна», підтверджується неодноразово, тому в цій справі вірити можна лише самому собі або ж членам своєї сім’ї і то не завжди. Як би там не було, саме на членів родини у найвідповідальніший момент можна покластися.

Доволі часто так стається, що коли місцевий політик вибився в люди, він намагається тягнути за собою не однопартійців-«чужинців», а родичів. «Номер один» спробувала проаналізувати тернопільські партійні родини та розкласти їх по ранжиру, від найвпливовіших. Пропонуємо вашій увазі ТОП-10 цього рейтингу.

1. Родина Цимбалюків (2)

Двічі тернопільського губернатора Михайла Цимбалюка більшість уособлює як працівника правоохоронних органів, але вищі керівні посади цілого регіону (нині – Львівського) не можна отримати, коли ти не є прихильником партії влади. Це твердження справджується після другого приходу Михайла Михайловича на Тернопільщину, коли він під час виборів до місцевих рад з біг-бордів відкрито агітував за представників Партії регіонів. А оскільки М. Цимбалюк постійно затребуваний цією партією, можна сміливо вважати, що саме він являється першим політиком Тернопільщини. Взірцем для батька є його син Віталій. Молодий чоловік стрімко увірвався в політику і, окрім того, що очолює міську молодіжну Партію регіонів, вже є депутатом Тернопільської міської ради та будує плани щодо мандата народного депутата. Зауважимо, що в 2002 році батько програв парламентські вибори на Бучаччині Іванові Стойкові. Що ж, у Цимбалюка-молодшого є нагода взяти реванш.

2. Родина Хоптянів (2)

Хоча діючого тернопільського губернатора Валентина Хоптяна і називають варягом, позаяк приїхав він на Тернопільщину транзитом через Підволочиський район (він там ще й депутат райради) з Хмельничиини, де більшість свого свідомого життя прожив і пропрацював, але нині він перша особа області, і хоч не хоч, ми повинні його вважати своїм. Коли він тільки-но приїхав на Тернопільщину, більшість тернопільського політичного бомонду заявляла про нетривалість його перебування, позаяк його лобіст-земляк Скубашевський готує йому плацдарм до більш вагомої роботи в одному з міністерств. Але поки він на Тернопільщині міцно осів, розставивши своїх людей як в ОДА, так і в кількох ключових районах області. Причому у кадровому питанні він так себе поставив, що на нього практично не має впливу головний «регіонал» області Орест Муц. А якщо додати до цього, що дружина Валентина Хоптяна – Надія очолює один з найпотужніших районів – Гусятинський (вийшла переможцем у боротьбі за крісло голови райради у 10 раундах) і теж, за словами одного з тернопільських нардепів, має плани на мандат парламентаря, то можна сміливо говорити, що сімейство Хоптянів зайняло свою нішу в політичному просторі Тернопільщини. Наразі сьогодні одне з головний завдань Валентина Антоновича – довести вищому партійному керівництву держави, що він спроможний провести вибори до Верховної Ради 2012 року, адже нині є недоброзичливці, які при першій-ліпшій нагоді говорять, що губернатор провалить вибори…

3. Родина Муців (7)

Рекордсменом за кількістю партійців є родина народного депутата, лідера облорганізації Партії регіонів Ореста Муца. Позаяк він представляє партію влади, відповідно його позиція не може бути непочутою. Водночас варто зауважити, що складний характер Ореста Павловича заважає йому зжитися з багатьма людьми з партійного середовища, а тому саме цим можна пояснити те, що багато відповідальних посад займають люди з його родинного оточення. А саме: його рідна сестра Ярослава П’яла є депутатом обласної ради, головою депутатської групи «Стабільність і реформи», депутатами Тернопільської міської ради є швагер Богдан П’яла, син Володимир Муц, племінниця Оксана Муц та сваха Олена Дзюбак, а рідний брат Іван Муц має мандат депутата Теребовлянської районної ради.

4. Родина Сиротюків (3)

До останнього часу досить міцно на ногах стояв голова обласної організації ВО «Свобода» Олег Сиротюк (він же керівник фракції в облраді), який очолював партійну структуру з часу її становлення на Тернопіллі з 1999 року. Однак цьогоріч він змушений був поступитися посадою голові облради Олексію Кайді. Але ще до того, не в останню чергу завдяки своєму впливу на партійну структуру, депутатом облради стала його дружина Наталя Турецька і ледь не став депутатом його рідний брат Михайло Сиротюк (лише завдяки маніпуляціям перемогу на окрузі після перерахунку голосів здобув Віталій Смакоуз).

5. Родина Юриків (2)

Замкнули п’ятірку найвпливовіших політичних родин області брати Юрики – Тарас та Юрій. Так високо ця родина стоїть до певної міри авансом, але, зважаючи на їхню молодість і перспективність, брати можуть багато чого досягнути. Єдина відмінність братів Юриків від інших політичних родин те, що вони представляють різні партії, хоча обидва вийшли з молодіжного крила «Нашої України». Так, Тарас Юрик нині голова міської організації «За Україну!» та депутат Тернопільської міської ради, а Юрій поки що без мандата, щоправда, з посадою заступника голови обласної організації «Фронт змін».

6. Родина Щепановських (2)

Зважаючи на нещодавній арешт Зеновія Щепановського, вплив цієї родини можна вважати в минулому, але скидати її з рахунків не варто. Нагадаємо, що Зеновій Щепановський двічі невдало балотувався на посаду мера Тернополя, працював чиновником в ОДА та Міністерстві регіонального будівництва. Щодо його партійної приналежності, то однозначно не можна сказати, кому він симпатизує. Свого часу керівник виборчого штабу «Нашої України» Михайло Полянчич серйозно «подоїв» Щепановського і ще й заявив, що Зеновій вступив до «Народної самооборони». Була в Зеновія Васильовича і співпраця на виборах з Партією регіонів, а на останню мерську кампанію 2010 року він йшов від ГП «Пора». Тут варто додати, що рідний брат Зеновія Віктор – нині очільник Тернопільського району, депутат райради цього ж району від Партії регіонів, а ще донедавна очолював Тернопільську міську організацію «Єдиний центр».

7. Родина Гринчишинів (2)

Одразу важко сказати, хто стоїть на чолі партійної родини Гринчишинів. Так, Петро Семенович – нині простий депутат Тернопільської міської ради та керівник депутатської групи «Фронт змін» у міськраді, натомість його дружина Любов Гринчишин хоча й не має мандата, але є очільником «Фронту змін» всієї області і фактично є босом усіх депутатів, серед яких є її чоловік. Попри певну невизначеність у сімейній ієрархії можна стверджувати, що Гринчишини мають вплив на політичні перипетії, особливо в Тернополі, адже Петро Семенович один з небагатьох, хто може відкрито і конструктивно критикувати діючого мера Сергія Надала (посада екс-заступника мера дозволяє йому вникати у всі нюанси міста).

8. Родина Болєщуків (2)

Більшість тернопільського політикуму знають Володимира Болєущука, який довгий час працював головою Тернопільської РДА, був керівником фракції «Наша Україна» в облраді, а два останніх скликання є незмінним керівником фракції своєї рідної партії УНП у ті ж облраді. А між тим, не останнє місце в Тернопільському районі посідає його рідний брат Петро, який є депутатом ради цього району, щоправда, вже від «Нашої України», а також обіймає посаду заступника керуючого справами Тернопільської районної ради.

9. Родина Троянів (2)

Напевно, немає на Тернопіллі такого чоловіка, який би не скуштував пива «Бровар». Так-от, власником цієї торгової марки є депутат від Партії регіонів у Теребовлянській районній раді Степан Троян. Його вплив на життя Теребовлянщини, і політичне зокрема, важко переоцінити. Варто зазначити, що депутатом від цієї політсили, щоправда, у Гусятинському районі, є його рідний брат Михайло.

10. Родина Біликів (2)

Ще донедавна брати Білики – Любомир і Мирослав мали доволі потужну вагу на політичному бомонді області і входили до категорії важковаговиків. Були обидва екс-депутати Тернопільської обласної ради (Мирослав пройшов в облраду за квотою БЮТ, маючи партійність УСДП, а Любомир – СПУ). Мирослав до того ж був заступником голови, однак дочасні вибори в 2009 році суттєво зменшали їхню вагу. Так, Мирослав нині є депутатом всього лише Тернопільської районної ради, змінивши при цьому орієнтацію з БЮТ на Партію регіонів, а Любомир хоча й потужно стоїть у Чорткові (директор медколеджу), але від політики трішки відійшов.

Андрій Кучерук

http://www.numberone.te.ua

День молоді у Гусятині відсвяткували настільки бурхливо, що будуть доводити до відома керівництва РВ УМВС у Гусятинському районі про неналежну охорону громадського порядку на стадіоні “Збруч”

ЯК знайти роботу, якщо вже за 50?