Тариф для населення нижчий від оптового. Кажуть у Тернополі

Поділитися


Питання будь-якого підвищення завжди хвилює споживачів, цьогоріч питання підвищення тарифів на електричну енергію розглядалося уже двічі. Перший раз тариф на електроенергію було підвищено лише для певної частини населення, а другий етап підвищення стосувався усіх побутових споживачів.

Проте, як повідомив директор енергозбуту ВАТ “Тернопільобленерго” Сергій Оляніцький, згідно останнього дослідження, яке було проведене експертами центру економічних досліджень “РІА-Аналітика”, Україна опинилася на першому місці за дешевизною електроенергії для населення. Рейтинг підготовлено на підставі оцінки вартості електроенергії для населення за даними статистичних комітетів і регулюючих органів різних країн на останню доступну дату.

Так, на початок 2011 року вартість одного кВт/год. для мешканців України становила всього 0,03 долара.

Друге місце зайняла Білорусь (також близько 0,03 долара за кВт/год.), третє і четверте – Казахстан і Вірменія (по 0,06 долара за кВт/год.), п’яте – Росія (0,07 долара за кВт/год.).

Найдорожча електроенергія в Данії – 1 кВт/год. тут коштує в середньому 0,39 долара.

“Слід зазначити, що такі “дешеві” тарифи для населення України покриваються за рахунок усіх інших споживачів – підприємств та організацій, які в свою чергу включають “дорогі” тарифи у собівартість продукції або послуг, – пояснює Сергій Оляніцький. – Обленерго на, так звану, різницю в тарифі отримує дотаційні сертифікати. Так, за 2010 рік сума дотаційних сертифікатів оцінювалася як 10 відсотків від усіх витрат бюджету Тернопільської області, а це – кілька сотень мільйонів гривень”.

Таким чином, ситуація виглядає так, що тариф на електроенергію для юридичних осіб завищений, а тариф для населення – знаходить на рівні нижчому від оптового тарифу електроенергії.

Тож, стає зрозумілим, що такий низький тариф однаково приходиться оплачувати населенню, але вже у вигляді складової собівартості продукції чи послуг. Саме тому Національна комісія регулювання електроенергетики України розпочала поетапне підвищення тарифів на електричну енергію для населення аби в майбутньому досягти однакового тарифу, як для населення, так і для юридичних споживачів. Теоретично – це призведе до здешевлення товарів та послуг на вартість тої частки електроенергії, яку юридичні особи оплачували раніше. Тобто, в кінцевому результаті всі оплачуватимуть електроенергію за одним тарифом, що дозволить ліквідувати перехресне субсидування в країні.

 

 

Відділ по роботі з громадськістю ВАТ Тернопільобленерго

Чотири українські команди, одна з яких із Тернополя, візьмуть участь у відкритих перегонах роботів “Roborace – Cup of Brest”

За пів мільйона гривень продають державне підприємство “Керамік”