Верховна Рада скасувала техогляд

Поділитися

Верховна Рада скасувала обов’язковий техогляд для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. За прийняття в цілому відповідного законопроекту №8397 проголосували 262 депутатів при мінімально необхідних 226.

Прийнятий закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів про усунення надмірного державного регулювання в сфері автомобільних перевезень” передбачає, що транспортні засоби, які беруть участь у дорожньому русі і зареєстровані в підрозділах Державної автомобільної інспекції Міністерства внутрішніх справ, підлягають обов’язковому технічному контролю.

При цьому, відповідно до документа, обов’язковому техконтролю не підлягають легкові автомобілі всіх типів, марок і моделей, причепи (напівпричепи) до них (крім автомобілів таксі й тих, які використовують в комерційних цілях), мотоцикли, мопеди, мотоколяски та інші прирівняні до них транспортні засоби незалежно від терміну експлуатації.

Також такому контролю не підлягають легкові автомобілі, які використовують в комерційних цілях, вантажні автомобілі незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни і причепи до них з терміном експлуатації до 2 років.

Законом визначено, що обов’язковий технконтроль транспортного засобу передбачає перевірку його технічного стану, а саме стану систем гальмового та рульового керування, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, світлопропускання скла, газобалонного обладнання (за наявності), інших елементів у частині, яка безпосередньо стосується безпеки дорожнього руху та охорони навколишнього середовища.

Документом передбачено, що обов’язковий технічний контроль транспортних засобів здійснюватимуть суб’єкти, які мають у власності або користуванні необхідне для цього обладнання.

Крім того, законопроект визначає періодичність проходження такого технічного контролю.

Зокрема, для легкових автомобілів, використовуваних у комерційних цілях, вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонн і причепів до них з терміном експлуатації більш ніж 2 роки технічний контроль проводитимуть кожні 2 роки; для вантажних автомобілів вантажопідйомністю більш ніж 3,5 тонн, причепів до них та автомобілів таксі незалежно від терміну експлуатації – щорічно; для автобусів і спеціалізованих транспортних засобів, які перевозять небезпечні вантажі, незалежно від терміну експлуатації – 2 рази на рік.

Закон набуває чинності за 30 днів від дня його опублікування.

Міністерство внутрішніх справ заявляло, що втратить від відміни технічного огляду транспортних засобів 500 млн грн.

Як відомо, 31 травня Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, який передбачає скасування обов’язкового техогляду для приватних легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів. Це законопроект у парламентвніс президент Віктор Янукович.

Табачник скоротив кількість годин для вивчення української мови в початковій школі

Кличко назвав умови бою з Хеєм