Чим живе “Тернопільбуд” Василя Лила

Поділитися



Напередодні професійного свята – Дня будівельника – генеральник директор “Тернопільбуду” Василь Лило поспілкувався з журналістами. Один з найуспішніших керівників у будівельній галузі розповів про стан справ в галузі і на підприємтві.

Охочих покритикувати теперішній стан вітчизняної економіки, зокрема будівництва, нині вистачає. Проте будівництво – галузь, яку можна назвати індикатором розвитку країни. Саме високий показник кількості збудованого житла свідчить про економічний розвиток та благополуччя громадян України.
Безперечно, економічна криза минулих років вплинула на роботу структур, що працюють у секторі будівництва, однак галузь наразі виходить із кризи. Принаймні років 15 тому, коли “Тернопільбуд” розпочинав з нуля експеримент зі спорудження житла коштом населення, ситуація була набагато складнішою. Нині будівельна організація має і ринковий досвід, і фінансовий ресурс, і потужну виробничу базу та міцні корпоративні стосунки. Фахівці весь час відстежують зміни, що виникають на ринку нерухомості, заздалегідь передбачають нелади, зводять ризик до мінімуму і планують свою діяльність на перспективу. Якщо минулими роками в Україні будівництво загальмувалося, то компанія не тільки продовжує будувати, а й, що найважливіше, здає новобудови в експлуатацію. «Головним є те, що ми сьогодні стабілізували ситуацію і почали нарощувати об’єми будівництва, – констатує генеральний директор Василь Лило. – В поточному році ми плануємо ріст 110-115% у порівнні з минулим, 2010 роком».
Щодо оцінки діяльності «Тернопільбуду», то в минулому році будівельники здали 20 743,6 квадратних метрів житла, а цього року планують здати в експлуатацію 21 281 квадратний метр житла, тобто 239 сімей отримають нові квартири. А ще – 3 720, 9 кв. м. вбудованих приміщень, 287,2 кв. м. творчих майстерень.
Загалом, протягом 10 років «Тернопільбуд» збудував 87 будинків, у яких відсвяткували новосілля 3 868 сімей тернополян. «Ми пишаємося цими цифрами. Це значить, що тернопільбудівці лише у новому столітті вже збудували маленьке містечко, – говорить Василь Лило. – Цьогоріч будинки здаємо протягом року, відповідно робимо благоустрій прилеглих територій».
В цьому році почали будувати квартири меншої площі, більше уваги будівельники звертають на одно- і двокімнатні помешкання. Стосовно розвитку, то перспективним є житло для малозабезпечених людей. Також зводяться будинки за каркасно-монолітною схемою. Така схема дає можливість прискорити темпи будівництва, та більш цікаво використати архітектурно-планувальні об’єми.
«Будівельники – це ніби своєрідний каталізатор, – переконаний Василь Лило. – Економічна криза у суспільстві одразу позначається на них і водночас активізація їх діяльності є сигналом того, що країна виходить із кризи, починається процес зростання економічних показників».
«З особливою вдячністю хочу відзначити роботу своїх заступників – Алли Сінькевич, Віталія Грузинського, Олега Нікітішина, Михайла Ковальчука, – говорить голова правління Василь Лило. – Безперечно, добрих слів заслуговує робота керівників структурних підрозділів та їх колективів – Володимира Кулака, Богдана Мельника, Омеляна Синиці, Миколи Талаховського, Ігоря Вишинського, Володимира Дубини.
Щастя і здоров’я зичу трудовій династії Данилків – бригадиру, кавалеру ордена Трудової Слави ІІІ ступеня Дмитру Яковичу та членам його сім’ї – Руслану, Дмитру, брату Івану. Хочу відзначити трудові династії Лупійчуків, Бучми, Романських. Найтепліших слів з нагоди свята заслуговує бригадир малярів, кавалер ордена Трудової Слави ІІІ ступеня Ольга Леухіна. Робота цих людей заслуговує найвищої оцінки».

Довідково:

«Тернопільбуд» є головним генеральним підрядником у Тернопільському регіоні, працює на ринку будівництва вже 67 років. Здійснює будівництво об’єктів житла, охорони здо¬ров’я, освіти, побутового обслуговування, комунального господарства, транспорту, промислових підприємств, культових споруд та інших об’єктів виробничого і невиробничого призначення.
До складу підприємства входять 17 структурних підрозділів, які забезпечують повний обсяг будівельної ді¬яльності і введення об’єктів в експлуатацію.
Товариством побу¬довані всі виробничі потужності ма¬шинобудівної, радіо- і електро-технічної, легкої та харчової промисловості, переробні під¬приємства, основні об’єкти зв’зку та транспорту в Тернопільській області.
Як генеральний підрядник у Тернопільському регіоні по будівництву житла, закладів охорони здоров”я, культури, освіти та ін., „Тернопільбуд” працює над розвитком нових мікрорайонів у нашому місті.
Зараз колектив підприємства активно працює над реалізацією новітніх програм, вдосконалює архітектурно-планувальні, конструктивні та інженерні рішення. Будуються житлові будинки на основі використання сучасних технологій, обладнання та матеріалів.
Разом з тим, працівники „Тернопільбуду” своїми завданнями ставлять вдосконалення нормативів та економію енергоресурсів. У Товаристві використовуються нові технології та заходи із енергозбереження. До них відноситься:

1. Будівництво об’єктів житла у каркасно-монолітному виконанні з використанням для зовнішніх огороджуючих конструкцій ефективних теплоізоляційних матеріалів типу газобетон.

2. Теплова ізоляція будівель по системі скріпленої зовнішньої теплоізоляції CERESIT з використанням утеплювача з пінополістирольних та пресованих мінераловатних плит.

3. Індивідуальне поквартирне опалення і гаряче водопостачання та групове теплопостачання житлових будинків від дахових паливних замість централізованого теплопостачання.

4. Заповнення віконних і балконних прорізів склопакетами з металопластиковими і дерев’яними рамами.

На фестивалі «Дзвони Лемківщини» Інфотурцентр презентував фестивальну карту Тернопілля

Табачник написав листа тернопільським ректорам