Як депутатів Лановецької районної ради “готують” до сесії…

Поділитися

Ні, ні…я не помилилася, саме “готують”, бо як інакше можна схарактеризувати дії теперішнього ПРегіонівського керівництва районної ради, які своїми діями прагнуть звести роль депутатів районної ради до бездумних “кнопкодавів”.
Перше, що стало каменем зіткнення, це – Регламент Лановецької районної ради шостого скликання. Будучи в меншості, депутати від “Батьківщини” та “Свободи” відстоювали право уповноважених представників фракцій входити до президії районної ради, тому і пропозиція депутата Тернопільської обласної ради свободівця Василя Хомінця виключити з 166 пункту Регламенту слово “можуть” була одностайно підтримана. Проте…не все так просто і прозоро. На неодноразові мої звернення, як депутата районної ради та депутатів свободівців, офіційного документа під назвою Регламент ніхто не отримав. На вимогу Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” та того ж таки Регламенту про право депутата на ознайомлення з документами, які знаходяться у виконавчому апараті районної ради – керівники ради не реагують. Ще в травні, мною вносився проект рішення про зміни в складі президії та включення до неї уповноважених представників “Батьківщини”, “Свободи” та …”Партії Регіонів”. І саме тут почалося найцікавіше…голова районної ради О. Блажейчук прочитав для всіх Регламент : ” 166.Уповноважені представники депутатських груп (фракцій) за рішенням ради можуть входити до складу президії районної ради”. І якраз це слово “можуть” стало на його думку перешкодою до голосування. Регіонівська більшість проект не підтримала, навіть за свого підставного не голосувала. Переконана, що особисте “хочу” взяло верхи у голови ради. Це ж як потрібно боятися присутності представників опозиційних партій в президії ради, щоб навіть на службові підробки піти у вигляді маніпуляцій з текстом Регламенту та забути про проголосовану поправку Хомінця. Не хочу проводити аналогій, але складається враження, що всі регіонівські мужчини бояться однієї жінки з “Батьківщини”. Та чи мужчини вони, питання риторичне? 18 серпня чергова сесія. В черговий раз буду вносити проект рішення про зміни в складі президії. Черговий раз будемо вислуховувати “мляві” аргументи про “можуть”. В черговий раз будемо бачити викручування голови ради на догоду партійним босам. На жаль, наших голосів із “Свободою” та “Фронтом змін ” недостатньо, а “Наша Україна” та УНП в районній раді ще з першої сесії скуплена регіоналами: кому посаду, кому привілеї…
А тепер про друге і не менш важливе, знову ж про Регламент. Відповідно до Регламенту, кожен депутат голосує особисто, бере участь в обговоренні питань порядку денного, вносить пропозиції та висловлює зауваження. Для цього йому потрібно знати і бачити, тобто читати за що він голосує. Так ні. У районної ради нововведення. Для чого депутатам знати текст рішення, важливо, щоб прийшли і вчасно підняли по команді місцевих “чечетових” руки. Ще з минулого тижня почали проводити постійні комісії. Депутатів мало, кворум є і за присутності чотирьох – п”яти депутатів. На прохання надати порядок денний сесії чи то проекти рішень – постійні відмови. Виконавчий апарат заляканий, керівництво торжествує від безкарності. Комісія з питань депутатської діяльності, етики та місцевого самоврядування не збирається вже третій раз, її не скликають взагалі…зайві клопоти. Комісію з питань законності цього разу теж не збирали – голова комісії свободівець, бояться щоб комісія знову чогось такого не прийняла, їм не угодного, як то про прапор напередодні 9 травня. А як же відповідальність депутатів місцевих рад в контексті законодавства про протидію корупції? Більшість депутатів районної ради обираються не вперше, тому знають ціну довіри людей, приходять на сесію з повною мірою відповідальності за прийняті рішення. Але як голосувати, не бачачи текст проекту рішення? За Регламент, проект якого був лише в представників партій, вже проголосували… Ось і тепер за день до сесії матеріали з проектами рішень роздали лише представникам партій. Але голосувати будуть всі присутні на сесій депутати !!! Чи може сім голосів представників партій вистачить? Так, вистачить, бо їх в з а г а л і не рахують. Так, так, у Лановецькій районній раді ще одні нововведення – головуючий не оголошує кількість голосів “за”. На мої зауваження, як депутата, не реагує. Один раз порахували – рішення не пройшло. А далі – просто не рахують. То чи дотримується Регламенту голова ради? І яка легітимність прийнятих радою рішень ?
На першій сесії О.Блажейчуку, як претенденту на посаду голови районної ради депутат В.Довгалюк дав хороше запитання про те, що в Україні є дві проблеми – дураки і дороги і як він , як голова ради, має намір ці проблеми вирішувати. Про дороги Блажейчук розповів, а от про першу проблему не сказав ні слова. Будучи присутньою на п”яти сесіях районної ради я теж прийшла до висновку, що дороги в Україні побудувати легше, навіть якщо вони і так дорого коштують.
Враховуючи, що сесія районної ради є відкритою, запрошую всіх небайдужих громадян прийти та на власні очі оцінити демократію по-лановецьки.
Дивись тут : http://lanivtsi.org

Заробляючи на торгівлі наркотиками, батько взяв до спілки рідного сина

У Коропці “накрутили” з бюджетом і наметами на 85 тисяч гривень