На Тернопільщині усіх “посадять на голку”

Поділитися

Про організацію в районі профілактичних та протиепідемічних заходів щодо грипу в епідсезон 2011-2012 років йшлося на черговому засіданні колегії Збаразької райдержадміністрації. Участь в обговоренні даного питання взяв головний санітарний лікар області Степан Дністрян.

Степан Дністрян, зокрема, наголосив, що за прогнозами фахівців цьогоріч очікуємо циркуляції в осінньо-зимовий період, окрім пандемічного грипу, який у 2010 році забрав життя 26 людей, ще й новий вид грипу – американський. Тому дуже важливо зараз провести імунопрофілактику населення.  – Вакцинація – найефективніший засіб проти грипу, – зазначив головний санітарний лікар області

За словами головного санітарного лікаря Збаразького району Олексія Чванкіна, у минулому епідсезоні захворюваність грипом реєструвалася незначна але відсоток вакцинованих осіб в районі невисокий, а відтак колективний імунітет населення до грипу відсутній. Тому необхідно проводити вакцинацію проти цієї недуги максимальної кількості осіб, особливо тих, які відносяться до груп ризику. Згідно з Рекомендація­ми для служби МОЗ України щодо організації та планування заходів проти пандемічного грипу, відносяться  – медичні працівники та допоміжний персонал, залучені до безпосереднього надання допомоги пацієнтам; постачальники противірусних препаратів, вакцин, засобів для дезінфекції та індивідуального захисту, фармацевти та провізори; особи віком від 6 міс з анамнезом госпіталізації з приводу пневмонії, грипу або інших факторів високого ризику щодо грипу у минулому році; вагітні; члени родин пацієнтів з важкими розладами імунітету (що не будуть вакциновані внаслідок потенційно слабкої імунної відповіді на вакцину); дітей віком до 6 міс; співробітники санітарно-епідеміологічної служби та лікувально-профілактичних закладів, що будуть задіяні у реагуванні на епідемію; працівники служб громадської безпеки, а саме: міліції, пожежно-рятувальних, аварійно-рятувальних підрозділів МНС, диспетчери невідкладних телефонних ліній 101; 102; 103; 104; 112; персонал виправних закладах та митниці; робітники допоміжних служб, що підтримують функціонування системи подання електроструму, води та каналізації; транспортного сектору, що перевозять пальне, воду, харчову та медичну продукцію, а також працівники громадського транспорту; працівники телекомунікаційних мереж/інформаційних технологій; здорові особи віком від 60 років; особи віком від 6 міс до 59 років з факторами ризику: хронічна патологія легень (хронічні обструктивні захворювання легень, муковісцидоз, бронхіальна астма тощо), застійна серцева недостатність, ниркова недостатність, імуносупресія внаслідок захворювання чи терапії, анемія, гемоглобінопатія, цукровий діабет, ожиріння, патологія печінки тощо; здорові діти віком від 6 до 23 міс; посадові особи уряду, центральних і місцевих органів виконавчої влади, галузі охорони здоров’я, освітяни, повідомляє “Народне слово”

За попередніми підрахунками, в районі мінімальна кількість осіб даної категорії, які потребують вакцинації в першу чергу – 500 чоловік. Вартість однієї дози вакцини майже 60 гривень. Потрібно 30 000 тисяч гривень для проведення щеплень проти грипу для громадян груп ризику проти грипу у передсезонний осінній період. Тому головний санітарний лікар району Олексій Чванкін звернувся до керівників району з проханням вишукати необхідні кошти для проведення вакцинації.

До 20-річчя Незалежності на Тернопіллі облаштували 20 джерел

У вересні на Тернопільщині будуть фестивалити у Борщові і Бережанах