У Зборові вшанували Ратищівську ікону Пресвятої Богородиці

Поділитися

20 серпня 2011 року, з благословення Преосвященнійшого Нестора, єпископа Тернопільського і Бучацького, у м.Зборові відбулися заходи з нагоди вшанування Ратищівської ікони Пресвятої Богородиці.

Святкування розпочалися у храмі св. вмч. Димитрія Солунського м.Зборова, які очолив єпископ Тернопільський і Бучацький Нестор. Преосвященннійшого владику супроводжував благочинний м.Тернополя прот. Роман Луговий.Цього дня також відзначається 77-та річниця з дня заснування міста Зборова.
На подвір’ї храму, перед чудотворною іконою Ратищівської Пресвятої Богородиці, Преосвященнійший єпископ Нестор звершив чин малого освячення води із читанням акафісту до Пресвятої Богородиці.
Його Преосвященству співслужили: настоятель храму свящ. Дмитро Юрій, благочинний м.Тернополя прот. Роман Луговий, благочинний Зборівського району прот. Миколай Пайкуш, благочинний Козівського району прот. Володимир Коротницький, свящ. Іван Осейко (настоятель Свято-Успенського храму с.Ратищі у якому перебуває чудотворна ікона), настоятель Свято-Троїцького духовного центру ім.Данила Галицького м.Тернополя прот. Анатолій Зінкевич в братією та духовенство Зборівського, Бережанського, Козівського та Шумського районів.На святкових заходах була присутня влада району та міста, зокрема: голова Зборівської РДА Тарковський Віктор Володимирович, голова міської ради Ментух Фелікс Андрійович.

Після молебню владика Нестор звернувся до присутніх із словами повчання, у котрих наголосив на важливості шанування Пресвятої Богородиці, яка благословила Зборівську землю і покриває її своїм омофор.
Після слів проповіді кожен присутній мав можливість прикластись до чудотворної ікони, після чого був помазаний святим єлеєм.
По завершенні молебню відбувся Хресний хід із Ратищівською іконою Пресвятої Богородиці вулицями м.Зборова. Під час ходу ікону було пронесено довкола міста.
Завершився Хресний хід молитвою до Ратищівської Пресвятої Богородиці у храмі св. вмч. Димитрія Солунського м.Зборова. Тут ікона перебуватиме до 27 серпня 2011 для поклоніння жителів міста.
8 серпня 2011 року у Свято-Успенському храмі с.Ратищі відбудеться святкове богослужіння з нагоди вшанування Ратищівської ікони Пресвятої Богородиці.

Щиро запрошуємо всіх прийняти участь у богослужінні.
Довідка:
Близько двох століть жителі с. Ратищі вшановують цю ікону, біля якої вже неоднарозо відбувалися чудесні зцілення. До неї прибігають за допомогою та зціленням люди, котрі мають проблеми із серцем та нижніми кінцівками. За переказами жителів близько 200 років тому у сусідньому селі Залозці загорілася деревяна церква і вогонь з неї почав йти у напрямку с. Ратищі. Саме тоді, на дереві, односельчани побачили ікону Пресвятої Богородиці і вирішили перенести її у храм, але наступного ранку Вона знов опинилася на тому ж дереві. Згодом відбулася пожежа і у храмі с.Ратищі – згорів ківот та рушники довкола ікони, але сама святиня залишилася не ушкодженою. З того часу кожного року 28 серпня люди прибувають із сусідніх сіл, щоб вшанувати Ратищанську ікону.
Максим ГЕРАСИМЮК

прес-служба Тернопільсько-Бучацької єпархії

Архіпастирський візит до села Крогулець

Степан Барна оприлюднив свої доходи як юрист. 2 липня розповідав, що працює помічником-консультанотом нардепа Кириленка