В Умані відкрито Меморіал жертвам репресій та колишнім в’язням Чортківської тюрми, розстріляних у липні 1941 року

Поділитися

За душі полеглих земляків від кривавих рук більшовицького режиму в Умані молилися тернополяни

Велелюдна делегація Тернопільської області взяла участь у відкритті меморіалу жертвам Чортківської тюрми в Умані, що на Черкащині.
Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда, заступник голови Олег Боберський, представники районних рад та громадських організацій краю, вцілілі очевидці тих кривавих подій, родичі замордованих, журналісти – таким значним та вагомим було представництво громади Тернопілля в Умані.
До програми урочистих жалобних заходів входила поминальна панахида відправлена місцевими священнослужителями, після якої відбувся мітинг-реквієм.
Тернополяни урочисто вшанували своїх земляків, закатованих енкаведистами влітку 1941 року. Біллю та скорботою за загиблими, гордістю за незламність духу української нації були сповнені слова виступаючих.
“Нині ми низько схиляємо голови перед пам’яттю невинно закатованих, ми з гордістю вшановуємо пам’ять тих, хто у час лихоліття піднявся на визвольну борню за свободу України. Адже наша воля проросла на могилах героїв, котрі склали голови у боротьбі з приплентачами із заходу чи сходу, що впродовж століть сунули на українську землю, – зауважив очільник Тернопільської обласної ради. – На жаль, сьогодні , – сімдесят літ по тих страшних, та разом з тим героїчних подіях антиукраїнська влада за диригуванням своїх північних хазяїв ретельно прагне формувати у молодого покоління фальшиву історичну пам’ять, втілює сукупність пропагандистських міфів про «совецький» режим, забуваючи при цьому про мільйони замордованих ним українців, паплюжачи саму пам’ять про них, возвеличуючи їх катів. На цьому пам’ятнику викарбовано імена жертв комуністичного тоталітаризму. Вони не дозволять нині живущим забути про злодіяння того злочинного ладу. І те, що ми сьогодні тут, згадуємо наших героїв, вкотре доводить: Україна – незнищенна. І наш обов’язок перед звитяжцями нашої нації здобути остаточну Українську Перемогу” – додав Олексій Кайда.
Про те, як відшуковувались документи – свідчення подій кривавого червня 1941 року розповідали заліщицький краєзнавець Антон Могилюк, голова Тернопільського обласного відділення історико-просвітницького Товариства «Меморіал» імені Василя Стуса Богдан Хаварівський та інші громадські діячі Тернопільщини.
«Меморіал створений за кошти, надані бюджетами обласної ради та районів, мешканці яких були закатовані в Умані( Монастириського, Чортківського, Борщівського, Теребовлянського, Бучацького та ін.), – говорить голова координаційної ради з організації заходів з метою увіковічення пам’яті 954 колишніх в’язнів Чортківської тюрми, які в липні 1941 року були розстріляні органами НКВС в місті Умані Черкаської області, заступник голови Тернопільської обласної ради Олег Боберський. – З ініціативи координаційної ради було прийнято рішення про спорудження меморіалу. Членами ради пророблена велика робота і ми горді з того, що сьогодні, 30 липня, попри усі труднощі та перешкоди меморіал вдалось відкрити. Вважаю цю подію знаковою як для Тернопільщини, так і для всієї України, адже українцям, безневинно страченим, має бути віддана належна шана. Це потрібно не лише загиблим, це перш за все потрібно живим».
Разом із тернополянами скорботу розділили представники владних органів та громадськості Умані та Черкащини. Учасники поминальних заходів поклали вінки та квіти до підніжжя меморіалу та запалили свічки за душі загиблих.
Нині розглядається можливість продовження діяльності координаційної ради з метою дослідження злочинів комуністичного режиму в усій області та створення обласного мартирологу. Таку пропозицію вніс заліщицький краєзнавець Антон Могилюк. На переконання дослідника, українці не мають права допустити, щоб залишалася хоча би одна безіменна жертва тоталітарних режимів, хоча би один безіменний борець за незалежну Україну. « Ми провели велику роботу, але це лише початок, – вважає Антон Могилюк».

ВІд трейсерів міста Тернопіль

Всесвітній тиждень грудного вигодовування в Тернополі