Як у Тернополі обирали майбутнє

Поділитися

24 вересня в Палаці культури «Березіль» імені Леся Курбаса було багатолюдно. Вестибуль заповнили молоді люди, які зацікавлено розглядали різьблені роботи учнів Тернопільського вищого профтехучилища технологій та дизайну, вишукані страви, приготовані дівчатами, які навчаються у вищому профтехучилищі ресторанного сервісу і торгівлі, вироби з бісеру студентів технічного коледжу ТНТУ імені Пулюя, подарункові композиції, представлені кооперативним торговельно-економічним коледжем, ікебани вихованців училища сфери послуг та туризму. Цілі черги шикувалися біля столиків, де представники професійного ліцею моделювання одягу та перукарського мистецтва робили тим, хто виявив бажанням, модерні зачіски. А учні центру профтехосвіти № 1 демонстрували своє вміння наносити на стіну штукатурку, інші декоративні суміші і запрошували спробувати свої сили у цьому всіх присутніх.

Загалом 8 професійно-технічних навчальних закладів м. Тернополя взяли участь в організованому обласним та Тернопільським міськрайонним центрами зайнятості інформаційно-просвітницькому профорієнтаційному заході «Обирай своє майбутнє». До дійства долучився і молодіжний центр працевлаштування, який організовував для учнівської молоді різноманітне анкетування, проводив профорієнтаційні ігри.

«Я навчаюся на косметика, – сказала Оля Пузанова, учениця комунального навчально-курсового центру. – Дуже задоволена своїм професійним вибором. Отож, прийшла на цей захід, щоб не тільки похвалитися набутими навиками, а й заохотити школярів, особливо дівчат, до такої потрібної і водночас цікавої професії, яку обрала».

«На кухаря навчаюся за покликанням, – ствердила Наталя Куланова. – В училищі ресторанного сервісу і торгівлі, яке сподіваюся успішно закінчити, здобуду не тільки згадану професію, а й зможу працювати чи офіціантом, чи барменом, чи майстром ресторанного обслуговування».

– Нині на ринку праці області відчувається «перевиробництво» фахівців з вищою освітою, так званих «білих комірців», – зауважила перший заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська. – Роботодавцям вкрай потрібні висококваліфіковані робітники. Саме цей профорієнтаційний захід і покликаний привернути увагу учнівської молоді до робітничих професій. А ще просвітити юних щодо можливостей здобути потрібний фах не десь далеко за межами області, а тут, у Тернополі.

Спеціалісти Тернопільського міськрайонного центру зайнятості під час профорієнтаційного заходу допомагали його учасникам визначитися із професійними нахилами завдяки тренінгам, профдіагностичному тестуванню.

«Профдіагностика, – поділилися своїми враженнями подруги Діана і Аня, які навчаються в Тернопільському навчально-реабілітаційному центрі, – надала нам впевненості, що ми придатні до роботи з людьми. Тепер приглядаємося до представлених ПТУ, де б могли реалізувати свої мрії і вподобання».

Ученицям 9 класу ЗОШ № 18 м. Тернополя Уляні Колодій та Ірині Цікорській також сподобався захід. «Ми навіть не знали, що в нашому місті є стільки навчальних закладів, які випускають таких класних і креативних спеціалістів», – заявили однокласниці.

«Профорієнтаційну роботу обласна служба зайнятості організовує на високому рівні, – відзначив заступник начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Володимир Долинний. – У багатьох школах краю встановлені профорієнтаційні термінали служби зайнятості, які надають школярам необхідну інформацію про світ професій і де їх набути. Допомагає професійно самовизначитися й «Профорієнтаційний щоденник школяра», який розроблений фахівцями Держаного центру зайнятості та Міністерства освіти та науки України. Спільним профорієнтаційним проектом обласного центру зайнятості і обласних управлінь науки та освіти, а також сім’ї та молоді облдержадміністрації  є змагально-мотиваційний КВК «Час професіонала».

На фінал цього грандіозного дійства, яке відбулося того ж дня у ПК «Березіль», з’їхалося 18 команд-переможців відбіркових ігор у районах та  м. Тернополі. Команди змагалися в трьох конкурсах: візитка «Ми на професійному старті!», реклама професії та музичний конкурс «Гімн професії». Оцінювалися знання професіографії, артистизм і оригінальність виконання номерів, гумор, сценічна культура, якість музичного оформлення.

«Через КВК ми прагнемо задовольнити потреби школярів у професійному самовизначенні і творчій самореалізації, донести до них інформацію про актуальні на ринку праці професії, ну, і звичайно, визначити кращих знавців професій», – сказала член журі конкурсу, начальник відділу організації профорієнтації ОЦЗ Тетяна Вілінська.

Фінал учнівського КВК видався динамічним і напруженим. Команди, як мовиться, дихали одна одній у спину. І все ж у нелегких поєдинках і завдяки активній підтримці вболівальників перше місце здобула команда «Кадри» Тернопільської  ЗОШ № 2. Другими стали  школярі з Гусятинщини (команда «Збруч»), третю сходинку шани посіли учні з Підгаєцького району (команда «Унікум»). Але без подарунків не залишився жоден із учасників змагань.

До речі, переможець фіналу представлятиме область у міжрегіональних змаганнях Всеукраїнської профорієнтаційної гри серед команд загальноосвітніх навчальних закладів.

 

За несплату податку на доходи із заробітної плати найманих працівників податківці Тернопілля дорахували підприємствам області понад 3,3 млн. грн.

Погані наслідки вимоги документів для обміну валюти не забаряться