Погані наслідки вимоги документів для обміну валюти не забаряться

Поділитися

Набула чинності вимога НБУ здійснювати встановлення осіб клієнтів, які обмінюють іноземну валюту, а також копіювати документи таких клієнтів незалежно від суми операції, — пише мережеве видання «Економічна правда».

«Можна сміливо стверджувати, що рішення про обмеження на наявних валютних ринках, а саме так доречно трактувати „документування” валютних операцій для всього населення — найбільш беззмістовне з ухвалених у 2011 році», — вважає директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

«Найближчі наслідки не забаряться, сьогодні — вуличні міняйли, зростання фальшивої валюти, „кидання” простих громадян. Завтра — відновлення так званих конвертаційних центрів з підвищенням тінізації», — додав експерт.

За словами пана Юрчишина, незабаром українці відчують більш системні наслідки, які проявляться насамперед, у вигляді прискореної або навіть шокової інфляції. «Оскільки та частина заощаджень, які населення зберігало у вигляді готівкової іноземної валюти, тепер вимушено піде на ринки споживчих товарів і товарів довгострокового користування — ані іпотечні ринки, які могли б розглядатися як альтернативні, ані ощадні фонди, у т.ч. пенсійні, в Україні по суті не функціонують настільки, щоб стати альтернативними валютним», — переконаний експерт.

Водночас, продовжив Василь Юрчишин, це зовсім не зменшить дефіциту валюти, оскільки тепер населення, вимушено зменшивши обсяги купівлі, цілком цілеспрямовано зменшить обсяги продажу валюти. «Тобто невдовзі як збільшиться дефіцит валюти, так і девальваційний тиск проявиться з новою силою. А тому НБУ знову потрібно буде шукати інші інструменти валютних обмежень», — підкреслив експерт.

Знавець припускає, що черговою сферою «впливу» стануть валютні депозити, «з їхньою примусовою конвертацією у гривневі, звичайно ж, за офіційним курсом — нагадаю, натяки на це, втім поки лише стосовно процентних виплат, вже лунали».

«Вказані обмеження не додадуть міцності гривні, не підвищать її привабливість. А от довіра до Нацбанку, до його керівництва, до спроможності вживати дійсно стабілізуючі заходи суттєвим чином знизиться», — наголосив він.

«Так ми втрачатимемо один з небагатьох інститутів держави, до якого зберігалася хоч якась довіра. А з тим, добряче відчуємо негативи макроекономічних наслідків адміністрування на валютних ринках», — підсумував дослідник.

Як у Тернополі обирали майбутнє

КОД скликає на пікет