На Тернопільщині тривали судові баталії за оренду майнового комплексу “Новосілківського спиртзаводу”, яке орендує “Шустов–Спирт”

Поділитися

Регіональне відділення ФДМУ по Тернопільській області відстояло державні інтереси у суді, чим забезпечило можливість продовження договору оренди цілісного майнового комплексу ДП «Новосілківський спиртозавод» з орендарем ТДВ «Шустов-Спирт», який за період оренди перерахував до Державного бюджету країни 1 мільйон 084 тисячі 290 гривень.

ТДВ «Шустов-Спирт» 10 років орендує цілісний майновий комплекс структурного підрозділу ДП «Новосілківський спиртозавод» і належним чином виконує умови договору оренди.. До закінчення терміну дії договору (26.06.2011 року) орендар звернувся до регіонального відділення з проханням продовжити договір оренди, як це передбачено чинним законодавством. Регіональне відділення здійснило роботу щодо продовження дії даного договору на наступний  строк.

Проте, до регіонального відділення з намірами взяти в оренду даний об’єкт звернулось ТОВ “Майстерня права” (м.Київ ). Регіональне відділення, керуючись статтею 777 ЦК України та статтею 17 Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, надало письмове роз’яснення ТОВ “Майстерня права” щодо того, хто може бути орендарем даного об’єкту, у якому зазначило, що відповідно до статті 285 ГПК України орендар має переважне право перед іншими суб’єктами господарювання на продовження договору.

ТОВ “Майстерня права”, не погоджуючись з цим, звернулося із позовною заявою до господарського суду Тернопільської області про визнання недійсним договору оренди. Суд першої інстанції прийняв позовну заяву до провадження і задовольнив клопотання позивача про забезпечення позову, а також заборонив РВ вчиняти дії спрямовані на передачу в оренду  горілчаного цеху ЦМК, зокрема щодо здійснення оцінки майна.  

РВ та ТДВ “Шустов-Спирт” подали апеляційні скарги на дану ухвалу господарського суду. Львівський апеляційний господарський суд своєю постановою скасував частково ухвалу суду першої інстанції. Основним видом діяльності позивача ТОВ “Майстерня права” є адвокатська діяльність, консультування з питань комерційної діяльності та управління. Тому не дивно, що при зверненні до регіонального відділення ТОВ не надало проекту договору оренди, умови якого повинні відповідати меті і предмету його господарської діяльності. Господарський суд після рішення апеляційного суду взагалі зупинив провадження у справі через несплату позивачем державного мита.

На даний час договірні відносини з орендарем збережено: з моменту переукладення договору оренди  ТДВ “Шустов–Спирт” забезпечило надходження до державного бюджету орендної плати в сумі 39 тисяч 956  гривень, повідомила “Про все”    прес-секретар РВ ФДМУ по Тернопільській області Лариса Шумило

У Бережанах і Козові, а також у Великій Березовиці, Великих Бірках та Підволочиську влада зловживала

Хто і як нестиме відповідальність на Тернопільщині за бюджетні кошти?