Над релігійною святинею Тернопільщини нависла загроза стати об’єктом торгу

Поділитися

Народні депутати більшості Юрій Бут та Дмитро Шенцев подали у Верховну Раду законопроект під номером 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» (щодо виключення з «Переліку» будівель Почаївської лаври). Таким чином депутати пропонують дозволити приватизацію будівель монастиря. Поки що на сайті ВР цей законопроект не опубліковано. Нагадаємо, що Дмитро Шенцев є членом фракції ПР, а Юрій Бут – провладної депутатської групи «Реформи заради майбутнього».

У зв’язку з підготовкою до читання такого небезпечного законопроекту депутат облради від партії «За Україну!» Степан Барна ініціює звернення Тернопільської обласної ради до Президента України та Голови Верховної Ради України щодо недопущення приватизації української святині – Почаївської Лаври…

15 вересня відбудеться сесія облради, де й буде зареєстровано звернення Степана Барни. Депутат також започатковує загальнообласний, а у перспективі – всеукраїнський, рух протидії подібним явищам торгівлі та неповаги до святинь «Українські святині – Українському народу!». Він упевнений, що до нього приєднається не лише тернопільська громада, а й вся Україна, адже йдеться про державні інтереси.

Керуючий Тернопільською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Нестор вбачає у законопроекті №9105 лише негатив: «В кожного свідомого православного українця є переконання, що в Україні повинна бути своя церква, – каже владика. – Тим більше, що такі об’єкти як Почаївська лавра належать всьому народу. Ми вже бачили подібний негативний приклад із Києво-Печерською лаврою, що з нею роблять, як перебудовують і взагалі, невідомо на що це все перетворюється. Потрібно всіляко протидіяти тому, що приносить шкоду нашим релігійним святиням».

Степан Барна висловлює прикрість, що нинішня влада почала торгувати не лише споконвічними українськими цінностями – мовою, історією, традиціями, почала «здавати» північному «брату» міста, як-от Сімферополь, «продавати» й роздавати направо-наліво звання Героїв України, обдурювати громадян і батьків-ветеранів, які воювали за наше майбутнє, а навіть допустилася до того, що немає межі у своєму нахабстві і торгує Богом!

Лише обєднання і спільна боротьба дасть нам сили захистити своє, не допустити продажу Почаївської лаври. Захистімо Українські святині разом, бо вони повинні належати Українському народу!

Сховки краденого злодії обладнали на кладовищі та горищі будинку

Більше 4 мільйонів гривень перерахувало регіональне відділення Фонду Фонду держмайна по Тернопільській області до Державного бюджету України за 8 місяців 2011 року