У Тернополі найбільше читають Василя Шкляра

Поділитися

Кого і що найбільше читають тернополяни? З таким запитанням «Про все» звернулось до завідувача  відділом міського абонементу Тернопільської обласної універсальної бібліотеки Тетяни Ковалькової.

– Якщо брати по категоріях, то наша молодь читає українських сучасних авторів,- каже Тетяна Петрівна. – Серед цих письменників можна назвати  Сергія Жадана, Ірванця, Тетяну Молярчук, Ірен Роздобудько, Оксану Забужко, Любко Дереша. Зараз почала займати одне з передових місць серед  українських письменників Люко Дашвар. Це херсонська письменниця. Юрія Андруховича «Московіада», «Перевертень».

– А хто найпопулярніший серед письменників?

-Василь Шкляр. «Залишенець». Цю книжку читають взагалі усі категорії читачів. Ну і Ліна Костеноко користується не меншою популярністю. «Записки українського самашедшого» , як і «Чорний ворон» Шкляра тримають першість.  У трійці лідерів, безсумніву, книга луцького письменника Володимира Лиса «Століття Якова». Цей твір отримав  гран-прі «Коронації слова».

Не можу не згадати Олеся Ульяненка. Це й письменник користується популярністю у вибраних колах тернополян.

Його читає більше молодь.  А старше покоління читає історичні романи: Хоткевича, Мушкетика, Чемериса та інших.

– Які тернопільські письменники у «фаворі» уваги читачів?

– Леся Романчук. Першість вона тримає не перший рік.  Здавалось би, що її книги читали всі тернополяни. Але щороку приходить молодь, хтось комусь рекомендує і «Не залишай», «Чотири дороги» користуються великою популярністю. Значною популярністю почала користуватись Ніна Фіалко.  Правда, вона почала творити у пенсійному віці, але її книги постійно на слуху.  Звичайно, не можу не згадати Олександра Вільчинського, Олександра Волкова з Козови, Дністрового «Пацики» і Петра Сороки «Денники». Дуже приємно, що наші письменники затребувані.

-Які закордонні автори до смаку тернополянам?

– Серед молоді – Стефані Маєр «Сутінкова сага». Досі користується значним попитом Куельйо. «11 хвилин», «Алхімік» та інші активно читають. Шведський письменник Іф Ларсон дуже читабельний.

– А представників  колишнього «братнього народу» читають?

-Звичайно, Акуніна, Лєвіна.

– Скандальні автори у нас затребувані? Ден Браун чи, скажімо Бузина?

– Брауна читають залюбки.  Бузина у нас також є. Але він колись був популярний. Навіть дуже. Вже спав інтерес.

–  Леніна, Сталіна чи Гітлера праці читають?

– Більше Карла Маркса беруть. «Капітал» є у програмі студентів. Але масово – не беруть.  «Майн камф» нам вдалось свого часу купити. Користується попитом. Хоча, у деяких країнах вона, кажуть, заборонена.

– А українських політиків читають?

– В цьому році спав інтерес. Раніше читали книги про Ющенка, Тимошенко. Зараз людей ця тема не дуже цікавить.

 

«Лише ідея створення єдиної помісної української церкви може об’єднати державу» – Іван Стойко

Продвинуті тернопільські студенти можуть навчатись в Кембріджі