Продаєте квартиру чи авто? Не забудьте сплатити податок!

Поділитися

З початку цього року Податковий кодекс встановив нові правила оподаткування, які суттєво відрізняються від діючих раніше. Враховуючи те, що у платників податків в процесі практичної діяльності постійно

виникає потреба в отриманні роз’яснень щодо застосування норм кодексу, тернопільські податківці проводять активну масово-роз’яснювальну роботу, надають платникам необхідні консультації та методичну допомогу.

Нещодавно організовано та проведено телефонну «гарячу лінію» на тему «Адміністрування податку на доходи фізичних осіб». Цього разу з мешканцями Тернопілля спілкувався начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПА в Тернопільській області Володимир Гузенков. Пропонуємо вашій увазі найактуальніші запитання та відповіді на них.

Чи має право фізична особа здійснювати підприємницьку діяльність за фіксованим розміром податку (фіксований податок) шляхом придбання патенту?

Громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку (далі – фіксований податок) шляхом придбання патенту за умови, якщо кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким громадянином – платником податку, включаючи членів його сім’ї, які беруть участь у підприємницькій діяльності, не перевищує п’яти; валовий дохід такого громадянина від самостійного здійснення підприємницької діяльності або з використанням найманої праці за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю придбання патенту, не перевищує семи тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 тис. грн.); громадянин здійснює підприємницьку діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках.

Доходи такого громадянина, одержані від здійснення інших видів підприємницької діяльності, оподатковуються у загальному порядку.

Якщо протягом року мною продано другу квартиру. За якою ставкою буде оподатковуватися отриманий дохід?

Дохід, отриманий платником податку від продажу другої квартири протягом звітного податкового року, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків від бази оподаткування.

Як оподатковується дохід при продажу легкового або вантажного автомобіля?

Під час продажу одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера не частіше одного разу протягом звітного податкового року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою 1 відсоток.

У разі продажу (обміну) інших об’єктів рухомого майна дохід платника податку оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Як сплачувати платежі за користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на нежиле приміщення (його частину) у багатоквартирному будинку?

Податковим кодексом встановлено, що власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Які терміни подання декларацій по платі за землю?

Щодо подання декларацій, то як і раніше, платники плати за землюсамостійно обчислюють її суму щорокустаном на 1 січня ідо 1 лютого поточного року подають до державної податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянкиподаткову декларацію на по­точний рік за встановленою формою з розбивкою річної суми рівними частинами за місяцями.По­дання такоїдекларації звільняє від обов’язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації разом з нею подаєтьсядовідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається в разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

ВодночасПодатковий кодексдозволяє річну декларацію не подавати,однак у цьому випадку потрібнощомісячно, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним, подавати нову звітну податкову декларацію.

 

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та

звернень громадянДПА в Тернопільській області

У ТНЕУ триває тиждень правових знань

Едуард Романюта заспіває з читачами журналу