Скоро ліки стануть доступнішими?

Поділитися

Купити ліки за цінами, що значно нижчі середніх по місту, скоро можна буде купити у нових соціальних аптеках. Про їх відкриття неодноразово говорилося з уст високопосадовців, які обіцяють, що вже до кінця поточного року запрацює одразу три «дешеві» аптеки. Як стало відомо, вони діятимуть у другій та третій лікарнях Тернополя, а також у лікарні швидкої допомоги. Варто зауважити, що роблячи такий хороший крок назустріч людям, влада не забула і про власну вигоду, адже частка міської ради в аптечному бізнесі становитиме 25%. Спільно з фірмою «Борис», яка знана серед людей як така, де ліки коштують помітно менше, ніж у решти аптек, вони вважатимуться власниками цих установ.

Начальник відділу охорони здоров’я Тернопільської міської ради Ростислав Левчук переконує, що саме частка місцевої влади у фармацевтичному підприємництві дасть можливість впливати на ціноутворення та контролювати аптеки шляхом регулярного моніторингу: «Установчі документи між засновниками підписані і таке підприємство як “Соціальні аптеки” у Тернополі вже зареєстроване. Сьогодні ж виробляються документи, ліцензія, проводяться підготовчі роботи по ремонту, закупляється відповідна апаратура, – пояснює пан Ростислав, – Ідея полягає в тому, щоб закласти такий відсоток рентабельності, який дозволяв би людям купувати медикаменти за цінами, які б були меншими за ті, що сьогодні існують на фармацевтичному ринку Тернопільщини».

Ініціатори проекту мають надію, що цей досвід буде успішним і в недалекому майбутньому кількість соціальних аптек збільшиться навіть поза межами лікувальних закладів. Як ми знаємо, відсоток надбавки до базової ціни представники фармацевтичного бізнесу регулюють самостійно, і, відповідно, аптеки стають скоріш комерційними, ніж медичними установами. З цією проблемою взялася боротися міська рада, яка запевняє, скоро медичні препарати нарешті стануть не «предметом розкоші» (як говорять пенсіонери), а цілком доступним товаром.

Лілія Куленич

До Тернополя повернувся чоловічий волейбол

Завершився цикл професійних прощ до Зарваниці