Скульптор Григорій Крук став ближчим до тернополян

Поділитися

Книжково-ілюстровану виставку “Григорій Крук – 100” відкрили у художньому музеї.

– На жаль, ми не маємо оригіналів робіт цього визначного українського скульптора, – каже старший науковий працівник музею Оксана Мацьків. – Адже він жив і працював у Німеччині. Проте основною темою його творчості завжди залишалася Україна, бо саме тут він народився. А вже в дорослому віці виїхав за межі української держави у пошуках кращого майбутнього. В експонаті – декілька книжок із ілюстраціями його художніх та скульптурних робіт.

 Скульптор Григорій Крук народився 30 жовтня 1911 року в селі Братишеві Івано-Франківської області. Різьбярського мистецтва хлопець почав навчатися уже після закінчення п’ятого класу. У 1931 році їде навчатися декоративного мистецтва до Львова. Згодом почав відвідувати майстерню Сергія Литвиненка. У 19-річному віці став студентом Краківської академії мистецтв. У 26 років молодий талановитий скульптор виїхав до Берліна. У 1940-му Крук був досить відомим у німецькому мистецькому середовищі. У 1947 році він взяв участь у збірній виставці, де показав кілька своїх скульптур. Його авторитет зростав після кожної з таких виставок.  Сьогодні його роботи зберігаються у музеях Франції, Німеччини, Англії, а також у десятків колекціонерів та поціновувачів його творчості.

 За словами пані Мацьків, скульптурна спадщина Крука включає твори класично-академічного напрямку, самобутнього та народного, а також експресивні й динамічні. Майстер створив понад 300 скульптур і тисячі малюнків. Його портрети високого класу й експресіоністичні малюнки становлять окрему художню цінність.

У ці дні, коли минає 100 років з дня його народження ми маємо змогу побачити геніальні творіння автора та максимально наблизитись до його творчості.

Що ти знаєш про рідне Тернопілля?

Друга міська лікарня Тернополя за 5 тисяч гривень вбереже вагітних від грипу