Тернопільські політики про Пенсійну реформу. Роздуми.

Поділитися
Юрій Чижмарь, голова Тернопільської ОДА (2007-2010 рр.), депутат обласної ради: 

– Насамперед я б не хотів використовувати гучного слова «реформа», оскільки метою реформи є вдосконалення пенсійного законодавства щодо покращення соціального захисту пенсіонерів. Проте нині ми маємо лише збалансування бюджету за рахунок підвищення пенсійного віку чи обмеження росту пенсій. Хоча треба визнати, що в умовах економічної кризи уряди багатьох держав світу в подібний спосіб шукають резерви збалансування державного  бюджету. Але якщо французи, яким їхня держава останні 60 років гарантовано виплачувала високе соціальне забезпечення на старості, з розумінням ставляться до необхідності вирішення державних проблем, використовуючи різні засоби, в тому числі й за рахунок пенсіонерів, то в Україні, де 99% пенсіонерів останні 20 років проживають за межею бідності, а тривалість життя бажає кращого, таких змін не підтримають. Колишній Президент Ізраїлю Шимон Перес цьогоріч на Ялтинській конференції слушно зауважив, що “міжнародні кредити беруть від бідних однієї країни для багатих іншої країни”. Але ж повертають ці кредити бідні громадяни країни-позичальника! Тому підвищення пенсійного віку, замороження росту зарплат, підвищення тарифів на комунальні послуги – це все є плата за необдуману десятилітню урядову політику зовнішніх запозичень та економічного популізму, яку змушені сплачувати прості українці.

Руслан Кулик, голова облорганізації «Українська платформа»:

– Як відомо, завдяки пенсійній реформі уряд планує вже у 2011 році зменшити дефіцит бюджету пенсійного фонду на 211,6 млн. грн. Проте підвищення пенсійного віку не лише не вирішить питання наповнення бюджету, а й спровокує нові проблеми. Пенсійна реформа зумовить зростання безробіття і зниження зарплат, особливо серед жінок. Вона позначиться на якості життя тих жінок, які збережуть свої робочі місця і зарплати, та зумовить зниження народжуваності (пенсійний вік для жінок збільшується на 5 років, а необхідний страховий стаж – на 10-ть, не важко здогадатися, за рахунок чого жінки будуть знаходити ці «зайві» 5 років – «зайвим» виявиться материнство!). Саме тому для вирішення всіх цих проблем очільник «Української платформи» в Тернопільській області пропонує ініціатором пенсійної реформи всього-на-всього перейняти досвід інших країн, де Пенсійний фонд сам заробляє гроші. На його думку, пенсійний Фонд України міг би наповнюватись із декількох джерел. По-перше, за рахунок внесків і відрахувань працюючих громадян. По-друге, за рахунок орендної плати за землю. І, по-третє, за рахунок ренти за надра – потрібно, щоб держава в особі Пенсійного фонду викуповувала землю у людей, які бажають її продати. Тоді б частина орендної плати за неї йшла до бюджету Пенсійного фонду України.

Петро Гринчишин, голова депутатської групи «Фронт змін» у Тернопільській міськраді:

– Що несе нам сьогоднішня пенсійна реформа? Трудовий стаж змінили – збільшили на 10 років. Це зменшує виплату пенсії кожному пенсіонеру на 80 грн. Змінили формулу нарахування пенсії, яка передбачає, що тепер для нарахування пенсій беруть базову зарплату не за останній рік, а за три останніх роки. Що це означає? Що базу нарахування пенсій зменшили на 250 грн. А відтак пенсіонери отримають менше. Чому? Тому що зарплата 2010 року – 2000 грн, а середня зарплата 2009 року – 1650 грн., зарплата 2008 року – 1754 грн. Середнє арифметичне – 1740. Це і є реальний ефект, який відчують на собі пенсіонери вже з 1 жовтня. Найбільш резонансним і дискримінаційним нововведенням є підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років, що позбавляє щороку понад 330 тисяч жінок права на призначення пенсії. Продовжуючи чиновникам пенсійний вік до 62 років, влада відмовилась від припливу молоді до влади, їй краще законсервувати старий чиновницький апарат. Але за себе депутати не забули. Нарахування депутатських пенсій лишається без змін, а солдати та офіцери для виходу на пенсію мають тепер служити 25 років, тобто на чверть більше, ніж раніше. А ще чого добились автори “пенсійної реформи” – це ще більш ускладнили й без того нелегке існування мільйонам українців. Кожного разу ніби перевіряючи людей на витримку та живучість.

http://gazeta1.com

Після перевірки обставин загибелі копачів колодязя порушена кримінальна справа

Як у Луцьку на кладовищі торгували “VIP-місцями”