У Підволочиську вчили студентів, учнів та жінок як знайти себе у житті

Поділитися

У Підволочиському райцентрі зайнятості відбувся День відкритих дверей, в рамках якого: презентація спеціально оснащеного транспортного засобу «Мобільний центр професійної орієнтації», семінар із соціальними партнерами на тему: «Жінка, безробіття і бізнес», профорієнтаційні заходи із 3-курсниками Підволочиського професійного ліцею та девятикласниками Підволочиської гімназії ім.. І. Франка, екскурсія центром зайнятості.

Мобільний центр профорієнтації розмістився на подвір’ї райцентру зайнятості. Усі учасники заходів мали добру нагоду поспілкуватися із профорієнтатором РЦЗ, переглянути відеоролики про ту чи іншу професію, ознайомитися з інформаційними та довідковими матеріалами про різні види трудової діяльності, дізнатися про актуальні на ринку праці професії та навчальні заклади, де можна їх опанувати, отримати поради щодо вибору фаху тощо.

– У житті кожної людини професійна діяльність займає важливе місце. У період юнацтва, на завершальному етапі навчання в школі питання вибору професії набувають особливої гостроти. Важливо обрати вид майбутньої трудової діяльності виважено, обґрунтовано, маючи якнайбільше інформації про світ професій, про себе та про ринок праці, – звернулась до присутніх директор районного центру зайнятості Ірина Левицька. – Саме мобільний центр профорієнтації призначений для професійного, якісного та доступного надання профорієнтаційних послуг школярам, найперше, молоді, яка проживає у віддалених селах району.

Юнаки та дівчата цікавились послугами служби зайнятості, професіями, що користуються попитом у роботодавців, можливостями навчання за направленням служби зайнятості, а батьки школярів ще й радилися як допомогти своїм дітям у виборі майбутнього фаху.

Провідний спеціаліст відділу надання соціальних послуг РЦЗ Наталія Окаринська провела з усіма бажаючими екскурсію центром зайнятості, знайомлячи із просторовими секторами, інформаційними кутками, порядком отримання тієї чи іншої соціальної послуги, розповідаючи про різні шляхи пошуку роботи. Найбільше діти виявили цікавість до програмно-апаратного комплексу з самостійного пошуку вакансій.

Учень професійного ліцею Іван Хміль відзначив: «Під час заходу я отримав корисну інформацію: довідався про навчальні заклади області, у яких зміг би продовжити навчання, про підприємства, що функціонують на території Підволочиського району та перспективи працевлаштування, – це допоможе мені у майбутньому виборі професії».

Заступник голови РДА Мар’яна Мельник, селищний голова смт Підволочиськ Віталій Дацко, головний державний податковий інспектор з птань масово-розяснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у Підволочиському районі Надія Рижак, начальник відділу економіки РДА Гання Башняк, приватні підприємці Ірина Трач та Надія Дайляні, представники місцевих ЗМІ зустрілись на семінарі, аби обговорити тему: «Жінка, безробіття і бізнес».

Фахівці РЦЗ ознайомили присутніх із соціальними послугами служби зайнятості жінкам; розповіли про те, що працевлаштуванню тих жінок, які відносяться до соціально незахищених категорій населення, сприяє бронювання робочих місць на підприємствах, надання дотацій роботодавцям; зосередили увагу на питаннях професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних, а особливо жінок, які не мають професії і займали робочі місця, що не потребували спеціальної професійної підготовки, поінформували про те, як здійснюється профпідготовка в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Приватний підприємець І. Трач розповіла присутнім про свій шлях у бізнес. Саме завдяки РЦЗ здобула професію перукаря, отримала одноразову допомогу для зайняття підприємницькою діяльністю і зараз успішно працює.

А от підприємець Н. Дайляні зазначила,що жінка-підприємець – це дуже важка ноша, і якби не підтримка чоловіка, напевно, не займалася б улюбленою справою. «Проблем у бізнесі багато, але долаємо їх спільно», – зазначила жінка. Вона ж внесла пропозицію щодо навчання підприємців на базі центру зайнятості основам законодавства, бо щоразу з’являються нові нормативні акти, з якими не у всіх є змога оперативно ознайомитись.

Загалом заходи під час Дня відкритих дверей районного центру зайнятості відвідали майже півтори сотні учасників.

 

 

Безробітних Бучача вчили шукати роботу

Збараж готовий шокувати гостей “гарбузовими дивами”