У Тернополі цвітуть каштани

Поділитися

— За 50 років не бачила, щоб каштани у жовтні цвіли. У природі щось перевернулося, то щось недобре, — каже тернополянка 72-річна Марія Шаваріна.

За її вікнами, у центрі на вул. Руській, наприкінці вересня зацвіли каштани. Суцвіття рясно розпустилися на верхніх гілках кількох дерев. Поряд виросло молоде листя.

— Виглядає гарно, але насправді для рослини повторне цвітіння дуже шкідливе, — коментує 41-річний Руслан Яворівський, асистент кафедри ботаніки Тернопільського педуніверситету. — Плоди не встигнуть визріти до заморозків. За кілька тижнів цвіт загине. Енергію, яку дерево мало б зберегти до весни, воно використало.

Каже, повторне цвітіння маловивчене. Можливо, дерева розпускаються вдруге через глобальне потепління.

— За умов нормального росту рослини мають зараз готуватися до зими. В них уповільнюється рух соку, опадає листя. А тут раптом через незвично високу температуру дерево не розуміє, що сталося. Думає, що настала весна, тому випускає цвіт. Проте навіть у країнах із теплішим кліматом гіркокаштан (наукова назва дерева. — “ГПУ”) цвіте один раз. Тому ймовірніше, що в Україні він розпускається восени через мінуючу міль, яка нищить листя влітку.

Метелик молі поширився по Україні близько 10 років тому. Його завезли з Європи. Комаха розмножується на листі каштанів. Через міль воно жовкне та обсипається влітку.

— Для рослини втрата листя — стрес. Щоб компенсувати їх, дерево випускає повторний цвіт. Так воно прагне завершити цикл розмноження. Повторне цвітіння постійно виснажує дерева, вкорочує їм віку. За нормальних умов каштани ростуть 200 років, пише “Газета по українськи”

Що насправді приносить щастя

Загрози зі сміттям у Тернополі не існує?