У Тернополі гідно вшанували пам’ять Анатолія Горчинського

Поділитися

Презентація книги спогадів « Люблю – і все!» про відомого співака, композитора і режисера, народного артиста України Анатолія Горчинського відбулася 18 жовтня в Українському домі « Перемога» . Її провели методисти відділу гуманітарної освіти та виховання ТНЕУ Оксана Балуцька та Юрій Дзюла.
Мабуть, кожному українцеві відоме ім’ я Анатолія Горчинського. Адже його творчість – це ціла епоха у сучасній естрадній пісні, це яскравий приклад самовідданого служіння мистецтву. Три його пісні « Червона троянда» , « Троянди на пероні» та « Росте черешня в мами на городі» визнані кращими творами ХХ століття. За своє життя улюбленець мільйонів глядачів і слухачів створив понад 350 пісень і поставив 108 спектаклів.
Творчість Анатолія Горчинського відповідає найвищим сценічним та естетичним канонам і заслуговує найвищої уваги. Його пісні мають неймовірну силу. Вони зворушують серця людей і западають глибоко в душу. Саме тому вечір пам’ яті уславленого артиста був сповнений теплоти і глибокої поваги.
Своїми спогадами про Анатолія Горчинського ділилися із присутніми співавтори книги – заслужений діяч мистецтв України, член НСПУ Богдан Мельничук; поет, науковець і громадський діяч Михайло Войнаренко (Хмельницький); заслужений діяч мистецтв України, поет Йосип Фиштик (Дрогобич); член НСПУ та НСЖУ, головний редактор газети « Університетська думка» Марія Баліцька та упорядниця книги — дружина композитора Олена Горчинська.
Учасниками дійства були й інші відомі митці, яких у свій час об’ єднувала творча співпраця з уславленим Патріархом української пісні. Зокрема, пісні на музику Анатолія Горчинського виконували народні артистки України Марія Ясіновська (Хмельницький), Юлія Пашковська (Київ) та Любов Ізотова, заслужений працівник культури України Світлана Сорочинська, Василь Хлистун. З уст цих співаків прозвучали найпопулярніші твори Великого Маестро – « Вальс» , « Солов’ їний спів» , « Я – українка!» , « Білі лебеді» , « Перше кохання» , « Не так, як всі» , « Чорна коса» , « Свята ніч» , « Все повториться, синку!» , « Зачекайте, літа» і незабутні « Червона троянда» та « Троянди на пероні» . Найулюбленішу пісню кількох поколінь « Росте черешня в мами на городі» виконав з екрана проектора сам Маестро Горчинський. Зал вітав його стоячи та довго аплодуючи.
Ще однією особливістю вечора було те, що співавтори книги « Люблю – і все!» Богдан Мельничук, Марія Баліцька, Йосип Фиштик, Михайло Войнаренко зачитали свої вірші-присвяти Анатолію Горчинському. Не обійшлося й без прем’ єри пісні на слова Богдана Мельничука та музику Олександра Бурміцького.
У своїй промові Олена Горчинська зазначила, що упорядковуючи книгу, вона проаналізувала тематику творчості свого чоловіка, якнайповніше показала шанувальникам його таланту, як саме він працював над піснею, віршем, їхнім написанням і виконанням.
– Я хотіла, щоб у книзі Анатолій Горчинський поставав перед читачами, наче живий, тому включала у неї якнайбільше діалогів, – додала пані Олена. – Для мене було важливим показати геніальність Анатолія Горчинського і як митця, і як особистості. Щодо назви книги, то в мене було аж 48 варіантів, проте зупинилася на тій, яка найбільше відображає його ставлення до життя і творчості — « Люблю — і все!» .

 Леся Заморська

6 листопада в Тернопільському національному технічному університеті ім.І.Пулюя відбудеться День відкритих дверей

В інтернатах Тернопільщини прокуратура виявила порушення