В інтернатах Тернопільщини прокуратура виявила порушення

Поділитися

   Органами прокуратури області виявлено порушення під час перевірок дотримання вимог Законів України «Про охорону дитинства», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».  

   Як засвідчили прокурорські перевірки, невідкладного посилення потребує контроль за діяльністю дитячих інтернатних закладів, особливо – створених на кошти благодійних організацій.
Зокрема, в одному із дитячих будинків, у якому виховуються діти дошкільного та шкільного віку, виявлено, що працівниками служби у справах дітей Тернопільської райдержадміністрації не здійснюється контроль за дотриманням прав дітей, які виховуються.
Так, з липня 2008 року у закладі перебувають троє неповнолітніх дітей із однієї сім’ї, які позбавлені батьківського піклування. Водночас, посадовими особами служби до цього часу не витребувано особових справ цих діток; не прийнято рішення про позбавлення їх бабусі, яка усунулася від виховання та утримання підопічних, прав та обов’язків опікуна. Більше того, поза увагою працівників служби залишився той факт, що весь час перебування дітей у дитячому будинку їх опікун незаконно отримувала державну допомогу та пенсію на дітей.
Окрім цього, дирекцією закладу не вживаються заходи щодо стягнення аліментів в користь шістьох вихованців дитячого будинку. Особові справи дітей сформовані хаотично, не містять всіх необхідних документів.
Аналогічні порушення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, виявлено прокурором Підволочиського району в діяльності школи-інтернату. Водночас, вони залишаються поза увагою працівників служби у справах дітей райдержадміністрації.
Неналежний стан дотримання законодавства, спрямованого на захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у першу чергу зумовлений неякісним контролем та недостатньою координацією діяльності служб у справах дітей райдержадміністрацій з боку служби у справах дітей обласної державної адміністрації.
Всього за результатами перевірок дотримання законодавства, спрямованого на захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, органами прокуратури області порушено 3 кримінальні справи, внесено 35 документів реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 20 посадових осіб.

Ірина Вигонна
помічник прокурора області

У Тернополі гідно вшанували пам’ять Анатолія Горчинського

Торгівельні переговори між ЄС та Україною: шлях до процвітання