Через що звільнили Михайла Цимбалюка?

Поділитися

Громом серед ясного неба прозвучав у середу ввечері указ президента про звільнення голови Львівської облдержадміністрації Михайла Цимбалюка. Цю новину коментують жвавіше, ніж призначення на його місце Михайла Костюка, вона обростає найнеймовірнішими чутками. «Найходовіша» з них – «Цимбалюка звільнили через те, що Януковича освистали на «Арені Львів». Про це та інше кореспондент «Високого Замку» розпитував «героя дня»…
Михайле Михайловичу, уся Львівщина гуде щодо вашої відставки. Скажіть «як на духу» – чому ви написали заяву про звільнення за власним бажанням?

– «Як на духу» – відповідаю. Мене піддав серйозній критиці прем’єр-міністр України. Критика ця – об’єктивна. Я обіцяв президентові, керівнику уряду та й людям Львівщини, що зменшу заборгованість із зарплати мінімум наполовину. Вже скоро рік був би, як я на посаді голови Львівської ОДА, а свого слова не дотримав. Сталося так, що за 9 місяців ми наростили борги (хоча деякі і зменшили). Крім того, є проблеми у сільському господарстві – зменшено поголів’я худоби. Мене критикував прем’єр-міністр за зменшення обсягів будівництва. Через те і глава держави прийняв рішення щодо мене. Як «людина у погонах», я чітко підкоряюся командам.

Хочу повторити: коли є указ про призначення, ми, держслужбовці, маємо пам’ятати, що буде і указ про звільнення. Більшість своїх рішень я приймав, пам’ятаючи про другу частину цієї фрази.

Принагідно хотів би подякувати жителям Львівщини за спільну працю. Я спішив робити добро для них, у всьому старався допомогти. Не все, звичайно, виходило. Але хотів би, щоб вони пам’ятали те, що вдалося…

– Смію заперечити: люди у вашу версію звільнення не повірять. У всіх на устах одна версія: ви не забезпечили теплий прийом Віктору Януковичу у Львові. Президента на євростадіоні освистали. Тому ви за це були покарані…

– Саме заслуга президента Віктора Януковича, що збудовано стадіон і що на завершенні – спорудження аеропорту. Хочу подякувати главі держави, що він відгукувався на всі мої прохання і щодо фінансування об’єктів до Євро-2012, і щодо інших проблем. Пов’язувати мою відставку і свист – неправильно.

– Кажуть, пов’язаний із вашим звільненням критичний виступ на телебаченні депутата Тараса Козака (детальніше про це – на стор. 4. – Авт.). Що тут правда, а що – надумане?

– Усе це неправда. Якщо у пана Козака є якісь претензії до мене, нехай звертається у правоохоронні органи. Не хочу коментувати його слів. Час розсудить, розставить усе на свої місця. Він – найкращий лікар і суддя у всіх ситуаціях.

– Після відставки чи була у вас «розмова по душах» з президентом? Вас розпікали? Пропонували нову роботу?

– Я залишаюся у команді президента. Після відпустки глава держави сказав, що запропонує мені роботу. Вдячний йому за це. На час перебування на державній службі я був відрядженим із системи Міністерства внутрішніх справ. Згідно з чинним законодавством, з учорашнього дня повертаюся у розпорядження міністра. Відпочину, подумаю. На багато речей подивлюся збоку. І тоді, думаю, робота для мене знайдеться.

– Кажуть, вас готують послом у Молдову…

– Я про це прочитав у ЗМІ. Для мене дипломатична служба є новою. Але я – людина президента. І де накаже він, там і буду працювати.

Коментарі для ВЗ

Чим вам запам’ятався екс-голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк і чого очікуєте від нового губернатора?

Олег ПАНЬКЕВИЧ,
голова Львівської обласної ради

Особисто, на жаль, не знайомий із паном Костюком. Це повноваження президента – призначати голову ОДА. Прикро, але за існуючої системи влади органи місцевого самоврядування не мають впливу на призначення керівників виконавчої влади в області. Звісно, це не сприяє співпраці представників громади і виконавчої влади, але сприймаємо таке призначення як доконаний факт. Звільнення Цимбалюка відбулося не через економічні чи соціальні проблеми Львівщини. Основна причина звільнення – політична. Очевидно, це пов’язано із майбутніми виборами до Верховної Ради. Прогнозуємо, ще може бути не одна кадрова зміна на Львівщині, оскільки цей регіон складний для впровадження політики центральної влади.

І попередній губернатор – Василь Горбаль, і Михайло Цимбалюк отримали недовіру Львівської обласної ради. Василь Горбаль – через те, що поєднував посаду голови ЛОДА із депутатством у Верховній Раді. Після подій 9 травня цього року відбулася сесія облради, яка визнала незадовільною роботу ЛОДА і Михайла Цимбалюка. Новопризначеному голові ЛОДА бажаємо сприяти покращенню життя на Львівщині, працювати в інтересах громади, реалізувати свої можливості і професійні знання. Якщо такі дії будуть, будемо підтримувати його. Якщо діяльність нового губернатора йтиме всупереч інтересам громади, це матиме відповідну оцінку обласної ради.

Андрій САДОВИЙ,
міський голова Львова

Щоби отримати результат – потрібен час. На жаль, за останні роки у Львівській ОДА була велика ротація губернаторів. Кожен з губернаторів Львівщини максимально докладав зусиль для якісної роботи. Усіх голів Львівської ОДА поважаю. Не знаю, чому звільнили Михайла Цимбалюка.Сподіваюся, що новий голова Львівської ОДА максимально використає свій досвід роботи для розвитку Львівщини. Знаю, для України він зробив чимало добрих справ. Це буде ще один етап розвитку нашої області.

Василь ПАВЛЮК,
секретар Львівської міської ради

Поважаю Михайла Цимбалюка. Він – професійна, інтелектуальна людина. Прикро, що президент, не розібравшись у справах, відправив Цимбалюка у відставку. Мені він запам’ятався тим, що намагався поєднати у нашому регіоні усі політичні сили, громадські організації, щоби не було скандалів, протистоянь. Робив усе, що міг. Прем’єр-міністр України звинуватив Цимбалюка в тому, що люди буцімто проти нього виступають. А може, люди не проти Цимбалюка виступають, а проти глави уряду? Може, президенту варто було б поставити питання: чи потрібен країні такий прем’єр-міністр, а не губернатор? Вони знайшли «стрілочника»-губернатора. Це неправильне керування державою. Не знаю особисто нового губернатора. Чув, що він ділова людина, бізнесмен, менеджер. Як керуватиме політичною структурою області – час покаже. Він вихідець із цього регіону.

http://www.wz.lviv.ua

Орест Муц очолив громадське об’єднання «Представництво Тернопільщини»

Цілу злочинну групу з виготовлення наркотиків, яка орудувала у селі Нараєві Бережанського району, затримали дніпропетровські правоохоронці