Голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда привітав млинківчан із відкриттям оновленого пам’ятника Тарасу Шевченку

Поділитися

 

Складна  доля дісталася пам’ятнику Тарасу Шевченку в селі Млинівці, що на Кременеччині. Пам’ятник Кобзареві привезли у село в середині 80-их років минулого століття. Місцевий колгосп тоді носив ім’я Т.Г. Шевченка, тож перед конторою вирішили облаштувати невеликий скверик та встановити скульптуру поета. Проте цього так і не здійснили. Спочатку пам’ятник Шевченку простояв на колгоспному току, потім його забрали на тракторну бригаду, через кілька років знову перевезли на тік. А далі він опинився у бур’янах, під відкритим небом.

Відомий майстер з рогозоплетіння Василь Казновецький – мешканець села  вирішив повернути пам’ятник Кобзареві Млинівцям і навесні минулого року, винайнявши дві фіри, перевіз погруддя у центр села та разом із однодумцями встановив його. Проте впорядкувати територію навколо громада не мала фінансових можливостей. Куди тільки не звертались млинківчани. Проте у владних кабінетах отримували лише порожні обіцянки.

На допомогу прийшли депутати обласної та Кременецької районної рад – однопартійці  Олексія Кайди, вони доклали чимало зусиль до впорядкування і пам’ятника, і майдану навколо.

Очільник облради, вітаючи жителів Млинівців, сказав: «Усією громадою ми виконали наш обов’язок. Адже Тарас Шевченко – наш духовний герой, бо його слово живе і щодалі впродовж вже майже двох століть набирає невимовну силу, гучномовно закликає до боротьби. Кобзар був, є і буде сповідником, трибуном та борцем нашої незалежності. І у сьогоднішні складні часи він актуальний як ніколи. Кобзар своїм словом, своїм талантом, своїм мистецтвом будив у народу національну гідність. І нині він промовляє до нас, українців, де б ми не жили, куди б не закинула нас доля. У кожному його творі вміщена національна ідея – ідея українського націоналізму.

Тож вітаю вас, шановні млинківчани, із відновленням пам’ятника Великому Кобзарю. Вдячність від нас усіх  нас передусім висловлюю Василю Казновецькому за те, що врятував та зберіг пам’ятник, низький уклін усім, хто долучився до його встановлення.»

До слова, Василь Казновецький нині працює над облаштуванням музею старожитностей у рідному селі.

Відкриття пам’ятника стало справжнім святом для млинківчан. Священик освятив погруддя Тараса Шевченка, на святковий концерт приїхали артисти з усього району.

Завтра у Тернополі розпочинається справжня “студентська війна»

2,5 мільйона гривень повернули їх законним власникам