Як Юрій Чижмарь ще рік після звільнення отримував пошту губернатора Тернопільщини

Поділитися

Сьогодні усі лишень згадують, як файно обіцяли «свободівці» бути відкритими, проводити зрозумілу усім політику в місті. Залишились  лише гасла. Розчарування жахливе. На цьому фоні вигідно піариться «Фронт змін» Яценюка. Проте, у Тернополі вже був приклад хорошої «прозорої політики». «Про все» поспілкувалось з колишнім губернатором Тернопілля Юрієм Чижмарем. Чого йому лишень не закидань. Переповідати не будемо, бо того бруду повний інтернет. Але, про те, що Юрій Чижмарь ввів прозору політику на теренах Тернопілля, продемонстрував, як це робити, знають одиниці. Чому? Тому, що уродженець Закарпаття звик працювати, а не піаритись. Саме тому ми й розпитали Юрія Чижмаря про його «прозору політику»

 

-Прозорість діяльності органів виконавчої влади і самоврядування та участь громадян у прийнятті ними рішень є основним засобом підвищення довіри громадян до влади.

Свого часу, працювавши головою Тернопільської ОДА у 2007 році, я прагнув зробити роботу облдержадміністрації якомога прозорішою, відтак облдержадміністрація вперше і Україні ввела практику розміщення на веб-сторінці ОДА усіх розпорядчих документів голови, проектів найбільш важливих документів для їх публічного обговорення, інформації про чергу на отримання пільгового автотранспорту, про перелік вакантних посад в органах виконавчої влади на території області,- каже колишній голова Тернопільської ОДА.

Практика оприлюднення цієї інформації використовується в облдержадміністрації і до нині. А ще був впроваджений електронний зв’язок з головою ОДА і повідомлення, залишене там направлялося на мою персональну електронну адресу (смішно, але після мого звільнення у цій рубриці розробники не змінили адреси одержувача і я ще майже весь 2010 рік отримував повідомлення, адресовані моїм наступникам).
В 2009 році під час кризи в державі стало гострим питанням раціонального використання бюджетних коштів та їх економії. Щоб не створювати домислів у суспільстві, було дано вказівку програмістам розробити відповідну сторінку на сайті ОДА, де розміщувалися усі платіжні документи. Такий сервіс запрацював наприкінці березня 2010 року і усі охочі могли з першоджерела в Інтернеті дізнатися про суми, підстави платежів та їх одержувачів. Але проіснувала ця сторінка не довго. Після моєї відставки сайт оновлювався і сторінка, на жаль, зникла. Так само як і сторінка, де планувалося розміщувати інформацію про осіб, нагороджених державними відзнаками та осіб, щодо яких подано до ОДА нагородні документи.  Тоді кожен житель області міг би висловити свою думку, рекомендацію, іншими словами провести народний контроль – варто чи не варто нагороджувати кожного конкретного кандидата.
Сьогодні запрацював Закон “Про доступ до публічної інформації”, який значно просунув Україну до євростандартів в галузі управління та боротьби з корупцією. Але масовий спротив в органах влади щодо його виконання може перевести його в розряд “декларативних законів”. Для нашої країни це звичний процес, адже навіть Конституція України, яка свого часу була визнана найдемократичнішою і найпрогресивнішою у світі із норми прямої дії зведена різними законами та рішеннями Конституційного суду до декларації про наміри…

 

Як у Бережанах “воюють” за будівлю колишнього готелю

Трагічне примирення: не допомогли слова, вдався до насилля