Необмежені можливості туристичної Тернопільщини

Поділитися

Днями, начальник управління з питань туризму Тернопільської облдержадміністрації Леся Серетна відвідала Борщівський район. Метою її візиту було обговорення проблемних питань населеного пункту, екскурсія до відремонтованого селищного будинку культури, бібліотеки та ознайомлення зі станом проведення реставрації Скала-Подільського замку. Останнє питання є особливо важливим, адже Борщівський район активно працює у напрямку створення туристичної інфраструктури. Разом із мером смт. Скала-Подільська Любомиром Черепієм та представником національного заповідника «Замки Тернопілля» начальник управління з питань туризму ТОДА мандрувала цікавими місцями населеного пункту з багатовіковою історією.

Смт. Скала-Подільска є населеним пунктом із багатою туристичною спадщиною, а також знаходиться на туристичному шляху і межує із Хмельницькою областю. Саме поблизу Скали-Подільської буде організовано ще одну сучасну стоянку для автотуристів, проект якої й обговорили учасники зустрічі.

Сам же Скала-Подільський замок — оборонна споруда виготовлена з каменю та цегли, яка є пам’яткою архітектури національного значення. Замок розташований на високій скелі на правому березі річки Зруч. Має витягнуту форму, що зумовлено рельєфом місцевості. З трьох боків природний захист забезпечує річка Збруч та її стрімкі скелясті береги. З єдиного доступного південного боку — глибокий рів, кам’яний мур із виступаючою напівкруглою пороховою вежею. Поряд із нею — в’їзна брама, дістатися до якої можна було лише через підйомний міст.

Упоперек замкової території розташований двоповерховий палац прямокутної форми, що поділяв внутрішнє подвір’я на господарське і парадне. В наш час збереглися чотириярусна порохова вежа, частина оборонних мурів, руїни вежі над Збручем та рештки палацу з залишками кам’яного орнаменту.

Реставрація є необхідним кроком назустріч стрімкому розвитку туристичної галузі, яка, на думку багатьої фахівців, що неодноразово відвідували нашу область, є перспективною і такою, за яку варто «братися» заради популяризації Тернопільщини в цілому.

На завершення, начальником управління Лесею Серетною позитивно відзначено належну роботу з ремонту будинку культури, де на виконання доручення голови облдержадміністрації Валентина Хоптяна облаштовано автономне опалення, внутрішню вбиральню та забезпечено належний ремонт фасаду приміщення. Леся Йосипівна зауважила, що існують тут і деякі недоліки у внутрішньому інтер’єрі закладу і доручила відповідальним особам виправити помилки.

Влада Тернопільщини останнім часом явно дає зрозуміти, що туризм у нашій місцевості не лише можливий, але й багатообіцяючий напрямок, в який потрібно вкладати інвестиції та невтілені досі ідеї.

Лілія Куленич

Книгарня «Є та видавництво «Свічадо» запрошують Вас на презентацію першої збірки художніх творів для дітей про Голодомор – “Зернятко надії”

Підволочиські школярі вперше постали перед невідомим світом професій