Понад мільйон гривень нанесли шкоди порушники земельного законодавства в Тернопільській області

Поділитися

Як розповіли ексклюзивно «Про все» в управлінні Держземінспекції Головного управління Держкомзему у Тернопільській області за дев’ять місяців цього року провели 819 перевірок земельного законодавства. Державні інспектори видали 503 приписів та склали 214 протоколів про адміністративні правопорушення. До адміністративної відповідальності притягнуто 198 порушників, на яких накладено штрафів на суму 55335 гривень.

В полі зору фахівців контролюючих органів – використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття родючого шару ґрунту без дозволу уповноважених державних структур, самовільного зайняття земельних ділянок. У ході перевірок інспектори виявили 124 випадки таких порушень. Нарахована шкода, заподіяна державі внаслідок порушень земельного законодавства, загалом сягає 1134218,47 гривень.

Інспекційні підрозділи органів земельних ресурсів з початку року направили до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування 200 клопотань про усунення порушень вимог земельного законодавства.

Насамперед державні  інспектори акцентують увагу на перевищенні повноважень місцевими органами влади щодо надання дозволу на розробку проектів землеустрою,  не проведення у випадках, визначених законодавством, торгів, аукціонів,  стосовно передачі в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності. Це призводить до значних втрат бюджетних коштів.

Для розгляду та подальшого реагування до органів прокуратури різного рівня протягом звітного періоду передано 40 матеріалів стосовно порушень вимог земельного законодавства, з них 3 містять ознаки злочину.

До прикладу, державні інспектори з контролю за використанням та охороною земель у Тернопільській області встановили, що на території чотирьох сільських рад Лановецького району голова одного із акціонерних товариств самовільно  заайняв земельні ділянки загальною площею 730,5 га, із земель водного фонду, для рибогосподарських потреб.

Розмір заподіяної державі шкоди становить понад 689,7 тис. гривень.

Матеріали перевірки направлені до Управління Служби Безпеки України в Тернопільській області та поінформовано прокуратуру.

Найпоширенішими порушеннями земельного законодавства на землях всіх категорій та форм власності залишаються: самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів, невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб, прийняття рішень і розпоряджень органами місцевого самоврядування та виконавчої влади з порушенням вимог земельного законодавства.

Причиною тому є передусім зволікання органами місцевого самоврядування з проведення робіт обов’язкового землеустрою щодо встановлення меж населених пунктів.

До порушень призводить і тяганина з розмежуванням земель державної та комунальної власності, інвентаризацією земель науки, оборони, а також інших державних установ, закладів, підприємств.

Власники об’єктів нерухомого майна не квапляться оформлювати правовстановлюючі документи, адже адміністративна відповідальність за це досі  не встановлена.

Дотримання вимог земельного законодавства та вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень знаходиться на постійному контролі управління Держземінспекції.

 

Як на “гуглях” веб-майстру “підняти сайт”?

У Тернополі презентували книгу про Славу Стецько