У Тернополі презентували книгу про Славу Стецько

Поділитися

1 листопада у приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги тернопільських краєзнавців Богдана Мельничука, Мирона Сагайдака і Віктора Уніята «Вірна дочка України. Слава Стецько: життєпис у боротьбі». Книга побачила світ за фінансового сприяння Тернопільської міської ради у видавництві «Астон».

Як зазначили автори видання, дослідження вийшло ще у травні цього року, але з різних причин так і не була презентоване. Матеріал у книзі згруповано в таких розділах: «Дитячі та юнацькі роки», «Початок діяльності в ОУН. Українська держава», «Діаспорний період», «Повернення в Україну» й «Слава Стецько та діячі ОУН і еміґранти з Тернопільщини, про яких йшлося в попередніх розділах». У праці також використані спогади Слави Стецько, що їх записав і опублікував у газеті «Нація і держава» Дмитро Куделя, та які занотував Мирон Сагайдак. Опубліковано й спогади Марічки Галабурди-Чигрин, Лесі Брацюнь, Бориса Тарасюка, Левка Лук’яненка, Віктора Рога, Володимира Ткача, Євгена Філя та інших. Книга про Славу Стецько стала своєрідним продовженням дослідження про Ярослава Стецька, що 2010 р. побачило світ у тому ж видавництві. Символічним є те, що перші біографічні книги про наших земляків видані у Тернополі.

Директор «Астону» Іван Білах розповів про здобутки видавництва і задуми щодо підготовки розширенішого видання про Ярослава і Славу Стецьків.

На значенні постатей Ярослава і Слави Стецько для тернополян наголосив заступник голови Тернопільської міської ради Леонід Бицюра, який зазначив, що видавнича рада при міській раді завжди сприятиме у виданні книг про видатних земляків.

Ця праця є першою спробою висвітлити в книжковому виданні на основі архівних документів, спогадів та інших матеріалів життєвий чин Голови Проводу Організації Українських Націоналістів (бандерівців) Слави Стецько.

Як зазначив В. Уніят, дуже добре, що на презентації присутні тернополяни, які безпосередньо спілкувались із Ярославою Стецько; таким чином ми ще раз саме на поминальний день – 1 листопада добрим словом згадали горду дочку Тернопілля.

Споминами про Ярославу Стецько поділилися також Аксентій Каменюк, Євген Філь і Володимир Ткач, який окрім спогадів також презентував книгу «Слава Стецько – донька української нації (спогади сучасників)», що на 208-х сторінках побачила світ у 2011 р. в київському видавництві «Сигла».

Проілюстроване документальними світлинами видання «Вірна дочка України. Слава Стецько: життєпис у боротьбі» буде корисним для істориків, краєзнавців, громадсько-політичних діячів, викладачів, вчителів, студентів та учнів, усіх тих, хто цікавиться історією рідного краю і національно-визвольних змагань українського народу.

 

 

Віталій ЛЕВИЦЬКИЙ.

Понад мільйон гривень нанесли шкоди порушники земельного законодавства в Тернопільській області

119 метрів “теплого тротуару” за 240 тисяч працюватимуть лише при температурі від +4 до -4