Що ж ми побачили і про що почули цього року на «Пройди-світі»?

Поділитися

Уф, відбулося …:-)
Туристичний сезон 2011 року підсумовано, показано і розказано…
Призи знайшли своїх власників, мідні труби прозвучали,
а глядачі отримали порцію вражень і емоцій…

Стільці розставлено, проектор вистигає, екран запаковано…
Вечір розповідей про мандри тернополян «Пройди-світ 2011» відбувся.

Все почалося як завжди – з офіціозу :-).
Вступне слова організаторів, виступ начальника управління з питань туризму Тернопільської ОДА, яке було співорганізатором заходу та посприяло з призами.
А далі.. далі світло згасло, засвітився екран, і почалося те, заради чого тут всі і зібралися – почалися віртуальні мандри горами, ріками, печерами України та світу, мандри на велосипедах, пішки, в кішках, на катамаранах, гелікоптерах, автостопом і, навіть, на ішаках.

Першим свою розповідь представив Плішко Андрій (гірський клуб «Тернопіль»), який розповів про свій скелелазно-ознайомчо-пізнавальний виїзд до південної Індії, що відбувся з 13 листопада по 13 грудня 2010 року. Нитка маршруту виглядала наступним чином: Мумбаї – Гоа – Хампі – Гокарна – Гоа – Мумбаї, а головну мету подорожі було означено наступним чином: скелелазіння в Хампі, ознайомлення з культурою Індії, огляд історично – архітектурної спадщини індійців, відпочинок…
Перейнятися духом подорожі і фантастичною атмосферою екзотичної країни допомагали аромо-палички, що диміли впродовж розповіді і своїм ароматом переносили слухачів у далекі заморські країни.

За Індією естафету перехопила мандрівка до холодних, глибоких, таємничих і незвіданих печер Кавказу. Про спелео-експедицію на хребті Фішт розповів Іванина Ігор (спелео-клуб «Поділля»).
Сніг, скелі, глибокі провалля, таємничі лабіринти і фантастичні гірські пейзажі, це те, що пропливало перед глядачами на екрані.

А далі був транс-карпатський велопохід «Гірські водоспади», про який розповів Горон Володимир (Федерація Спортивного Туризму України).
Учасники мандрівки поставили собі за мету перетнути Карпатські гори із заходу на схід (з Ужгорода до Чернівців), відвідавши максимум гірських водоспадів на маршруті
За 15 днів проїхали, пройшли, проповзли, пересікли, перебрели купу  перевалів, хребтів і вершин, доріг і бездоріжжя, стежок і річок… Відвідали 20 водоспадів і накрутили 830 км.

З дощових і “водоспадистих” карпатських гір глядачі різко перенеслися у веселі, запальні, сонячні, стрімкі і бурхливі грузинські гори і ріки. Про двадцятиденну водно-гірсько-пізнавальну мандрівка до Грузії розповів Бичковський Володимир (Турклуб). Виїзд вийшов доволі насиченим і динамічним, адже вдалося сходити в гори, здійснити сходження на Казбек (5033м), сплавитись рікою Ріоні, відвідати печеру Прометея, а також відчути і побачити багато інших місцевих цікавинок. Щоб повністю відчути шарм Грузії під час розповіді, бракувало тільки запального грузинського танцю з кинджалом у виконанні доповідача :-).

Черговий виступ і чергові враження. Цього разу про специфіку мандрів із дітьми розповідала мати трьох дітей, туристка – Горон Дарія.
Сплави, гори, велосипеди, печери і купа усміхнених, серйозних, кумедних, замислених, зосереджених, засмаглих дитячих облич промайнуло перед нами на екрані. Гадаю кожен після цього виступу зрозумів, що мандрувати з дітьми, легко, потрібно, весело і корисно. Купа вражень, нові друзі, хороший апетит, здоров’я і сон гарантовані. А якщо складнощі і зустрінуться в поході, то вони будуть тільки на користь для карапузів і батьків.

Після дитячих мандрів наступний доповідач різко переніс і різко проніс нас над Чорногірськими вершинами в Карпатах. Олег Владимир розповів про спортивно-туристський захід – марафон на Чорногірському хребті.
П’ятнадцять годин, п’ятдесят три кілометри, купа двохтисячників, підйомів і спусків, а в підсумку втомлені тіла, та задловолені серця п’ятьох учасників, що прийняли участь у марафоні.
Захід відбувся вже вдруге, і сподіваюся, що після цьогорічного представлення бажаючих долучитися стане більше.

А далі були далекі далі. Спочатку Юра Зарембський (чортківський спелео клуб «Кристал») закинув нас на важкодоступне і малодосліджене карстове плато Кізіл-Шувар в Узбекистані, де спелеологи майже місяць проводили дослідження нового чи давно забутого, чи маловідвідуваного карстового району. Результатом їхньої нелегкої роботи стало картографування близько 50 нових печер.

А на завершення була феєрична, весела, емоційна і динамічна розповідь про подорож автостопом на Алтай і Байкал від Каратєєва Олексія (клуб активного відпочинку «Файні Мандри»). Пригоди, спілкування, чудові краєвиди, 16 тисяч кілометрів і музичний супровід, що проймав аж до п’ят – це те що залишилось у пам’яті на довго після цього виступу.

Голосування.
Глядачі визначались у своїх вподобаннях і вибирали переможця у номінації «Розповідь, що найбільше сподобалась глядачу», а компетентна журівська колегія у складі (див. нижче) проводила більш масштабну оцінку аж в трьох номінаціях: «спортивність-екстремальність», «оригінальність-екзотичність» і «найкраще представлення».

  • Гора Борис – відомий тернопільський мандрівник, з постаттю якого багато тернополян пов’язують для себе перші кроки у туризмі, перші мандри в Карпатах, на Дністрі, в Млинках і на Кавказі.
  • Павкін Юрій – голова гірського клубу “Тернопіль”, альпініст і скелелаз, який ефективно відновив скелелазний рух у місті, ініціював і реалізував проект будівництва скельного тренажера на Ватрі, а багато хто із присутніх саме від нього набув перші кваліфіковані знання з альпінізму і техніки пересування в горах.
  • Тіт Леонід – фотограф-мандрівник, який не раз гідно представив Українські Карпати у різноманітних фотоконкурсах, або просто піднімав настрій людям, небайдужим до природи, що переглядали його роботи в інтернеті чи вживу

Бюлетені в скриньках, швидкий, але сподіваюся, що точний підрахунок голосів і визначено переможців:

РЕЗУЛЬТАТИ:
Номінація «Спортивність-екстремальність»
1 місце з сумою 13 балів розділили: «Грузія» (Бичковський Володимир) і «Велопохід “Гірські водоспади”» (Горон Володимир)
2 місце з сумою 12 балів – «Печери Узбекистану» (Зарембський Юра)
3 місце з сумою 11 балів – «Печери Кавказу» (Іванина Ігор)

Номінація «Оригінальність-екзотичність»
1 місце з сумою 13 балів – «Індія» (Плішко Андрій)
2 місце з сумою 12 балів розділили: «Автостопом на Алтай» (Каратаєв Олексій) і «Грузія» (Бичковський Володимир)
3 місце з сумою 11 балів розділили: «Печери Узбекистану» (Зарембський Юра) і «Велопохід “Гірські водоспади”» (Горон Володимир)

Номінація «Найкраще представлення»
1 місце з сумою 14 балів – «Велопохід “Гірські водоспади”» (Горон Володимир)
2 місце з сумою 13 балів – «Автостопом на Алтай» (Каратаєв Олексій)
3 місце з сумою 11 балів посіли аж 4 роботи: «Подорожі з дітьми» (Горон Дарія), «Індія» (Плішко Андрій), «Грузія» (Бичковський Володимир), «Печери Узбекистану» (Зарембський Юра)

Номінація «Розповідь, що найбільше сподобалась глядачу»
1 місце з сумою 20 голосів «Автостопом на Алтай» (Каратаєв Олексій)
2 місце з сумою 11 голосів «Печери Узбекистану» (Зарембський Юра)
3 місце з сумою 9 голосів «Подорожі з дітьми» (Горон Дарія)

Всі учасники «Пройди-світа» отримали пам’ятні призи і подарунки. У переможців вони були трохи об’ємніші, та сподіваюся, що олімпійський принцип участі, а не перемоги працює і тут. А ті захоплені погляди, оплески, усмішки та хороший настрій і були тією винагородою що отримали всі – 8 доповідачів і близько 80 слухачів.

«На сам кінець» будемо дякувати:
За призи – управлінню з питань туризму Тернопільської ОДА, а також інформаційному спонсору – журналу «Країна» і газеті «По-українськи». Призи поділили по братньому 🙂

За приміщення – Дитячо-Юнацькому Пластовому Центру, і вибачайте за можливі незручності, які ми створили своєю шумною і веселою кумпанією.

За проектор і екран… Ммм, зараз почнуть звинувачувати у політичній агітації, тому напишу просто – Сиротюку Олегу.

За звук і мікрофон – музичному гурту «ФА МАЖОР» – жива українська музика.

За цікаві розповіді – усім доповідачам. Добре що не посоромилися 🙂

За допомогу в організації – усім хто долучився. Перелічувати не буду, щоб не загордилися і щоб нікого не забути. Сподіваюсь на допомогу і наступного року.

Ну і звичайно ж глядачам, які прийшли, вислухали, подивилися, досиділи, пораділи, пройнялися, проголосували і спокійно пішли додому. Без вас цей захід немає сенсу.

Тож до наступних зустрічей, до наступного «Пройди-світу» і вдалого вам мандрівного сезону.
Якщо ж у наступному році у вас буде чим поділитися, про що розповісти і що показати – ласкаво запрошуємо на конкурс. Цікаво буде всім…

Чим займались сьогодні депутати обласної ради?

Тернопільські артилеристи готуються до року командира-лідера