Сьогодні на сцені Тернопільського драматичного театру покажуть найобговорюванішу українську виставу

Поділитися

«Нація» – це драма-реквієм за однойменною книгою Марії Матіос, режисером якої є відомий культурний діяч Ростислав Держипільський. Він використав чотири новели з книги Марії Матіос: «Юр’яна і Довгопол», «Прощай мене», «Вставайте, мамко» і «Не плачте за мною ніколи».
Пісенну режисуру здійснила лауреат Національної премії України ім. Т. Шевченка Наталка Половинка, пластику – Андрій Кирильчук, а сценографію – заслужений діяч мистецтв України Олександр Семенюк.

Сама вистава на основі реальних подій 40-х років ХХ сторіччя на скривавленій Гуцулії — це своєрідна молитва за живих, за мертвих, за націю. Глядачів від акторів відділяють ґрати, для створення відповідного відчуття.

Отож, вже сьогодні, 23 листопада,  в Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі Т. Г. Шевченка о 19 годині перед тернополянами виступлять актори Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Івана Франка, які на дві години «перенесуть» глядачів у минуле нашої країни, в її історію, релігію, життя…

Нагадаємо, що зовсім недавно, вистава «Нація» за мотивами творів Марії Матіос у постановці Івано-Франківського театру імені Івана Франка стала «кращим спектаклем» на Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена Таврії» у Херсоні. ЇЇ ж  було номіновано і на Національну премію імені Тараса Шевченка, тому режисер та актори вірять у те, що тернопільській публіці постановка теж “припаде до душі”.

Лілія Куленич

Поет Володимир Барна з Тернополя став секретарем Спілки письменників України

Голодомор…Вогонь скорботи в серці на віки