Тернопіль навздогін новітнім технологіям – запис до лікаря через Інтернет

Поділитися

Великі переміни чекають медичну галузь Тернополя. Відтепер на сайті міського управління охорони здоров’я можна записатися на прийом до лікаря в он-лайн режимі. Пілотний проект «Електронна реєстратура» дозволяє також переглянути графік прийому лікаря та кількість вільних місць (які обмежені) на той, чи інший день. Розробники проекту хваляться, що в Україні аналоги такій системі є у поодиноких випадках, і то лише у платних клініках великих міст-мільйонників, а от в державних та комунальних закладах охорони здоров’я – це вперше.

Начальник відділу охорони здоров’я Тернопільської міської ради Ростислав Левчук розповідає, що даний ресурс призначений для автоматизації роботи реєстратури лікарняно-профілактичних закладів (ЛПЗ) та керування чергою пацієнтів на прийом до лікарів: «Він дозволяє записати пацієнта на прийом до вибраного лікаря, згідно затвердженим графіком роботи цього лікаря. До потрібного лікаря можна записатися на прийом трьома способами: через мережу інтернет використовуючи електронну систему реєстрації на прийом до лікаря лікарняно-профілактичного закладу; за допомогою телефонного дзвінка у реєстратуру лікарняно-профілактичного закладу; зайшовши у лікарняно-профілактичний заклад до реєстратора лікарняно-профілактичного закладу». За допомогою “Електронної реєстратури” тернополяни зможуть записатися на прийом до дільничого тарапевта або до лікаря-специаліста. Але це лише за умови, якщо Ваша поліклініка включена у список ЛПЗ, що працює в системі “Електронна реєстратура”. Наразі вона запущена лише на базі  Тернопільської комунальної поліклініки № 1.

 Для того, щоб зареєструватися вперше у системі “Електронна реєстратура” Вам необхідно зробити наступні кроки: 1. У верхньому – лівому куті ВЕБ сторінки натиснути лівою кнопкою “миші” на посилання “Реєстрація”;
2. Вибрати із списку, що запропонує система свою карточку; 3. Після появи форми реєстрації заповнити її своїми достовірними даними та підтвердити створення обліковий запис у системі. . На власні очі це можна побачити, зайшовши на сайт www.zdorov.te.ua.

На картці, яку можна буде замовити за бажанням, надавши всі дані про себе, буде вказано номер. За ним, власне, і зможе реєструватися пацієнт. Система видасть пацієнту талон, який користувач може видрукувати вдома або в лікувальному закладі.

Вартість пілотного проекту становить близько 100 тис. грн., але все це – виключно за кошти інвесторів – компанії Web Advancers. Вони ж займатимуться професійною підготовкою медиків, які ще до кінця не освоїли реєстрації «нетрадиційним» способом. Заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра зазначає, що програма розроблена для оптимізації роботи медичних працівників та поступового «знешкодження» проблеми «безкінечних черг»: «Система дуже зручна й ефективна, інтерфейс – простий і доступний. Тепер, маючи лише комп’ютер та доступ до мережі Інтернет, кожен тернополянин зможе дізнатися все про роботу лікарів, години прийому та іншу необхідну інформацію, яку раніше довідувалися  безпосередньо на місці», – розповів чиновник. За його ж словами, вже нині система дозволила зробити переоблік медичних карточок. Тільки у першій поліклініці їх кількість скоротилася на 40 тис. Це пов’язано з тим, що, як правило,  людина, яка звертається у лікувальну установу, кожного разу створює нову картку. Відтак один тернополянин може мати 3-4 медичних облікових листки, що заважає нормальному процесу якісного медичного обслуговування.

Компанія-розробник сподівається, що система електронної реєстрації пацієнтів вже найближчим часом дасть позитивні результати, а далі – справа за місцевою владою – близько 800 тис. грн. коштуватиме кінцевий проект. Ростислав Левчук також додав, що на сьогоднішній день вже є зацікавлені інвестори, які готові виділити кошти на впровадження системи в буденне життя місцевих жителів, міська рада теж шукатиме гроші через грандові програми.

Та чи виправданим є цей крок – покаже час, адже введення новітніх технологій несе за собою масу проблем і значних коштів, яких у бюджеті завжди не вистачає. Мабуть, пройдуть роки, поки люди звикнуть до цих запроваджень, тому міській раді зараз варто чекати хіба що скарг, а не слів подяки….

Лілія Куленич

У Тернополі стартує фестиваль народного танцю

Прозвітувала медицина. У неї більше проблем, ніж втішних новин