Прозвітувала медицина. У неї більше проблем, ніж втішних новин

Поділитися

Начальник відділу охорони здоров’я Тернопільської міської ради Ростислав Левчук прозвітував про діяльність медичної галузі за період дев’яти місяців. Зачитав високопосадовець усе з листочка – надто багато інформації, аби згадати, надто багато цифр, показників, зроблених справ. Серед пріоритетних питань пан Ростислав окремо виділив діючі міські програми розвитку місцевої медицини та “в двох словах” розповів що вони собою представляють. Отож, зараз, на теренах обласного центру, задіяні наступні програми: 1)по запобіганню та лікуванню серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань; 2)програма протидії захворюванню на туберкульоз;   3) програма «Онкологія»; 4)програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини; 5)програма імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб.

За словами медика, ситуація із грипом у місті нижча прогнозованої, а от загострення захворюваності на ГРВІ варто чекати у кінці 2011 – на початку 2012 року, тож турбуватися тернополянам, поки, немає причин.

Що стосується інвестиційних проектів, то серед багатьох, найбільш цікавим є «Соціальні аптеки». Нагадаємо, що міська рада,на чолі з Сергієм Надалом вирішила створити цілу мережу спеціалізованих аптек з метою забезпечення територіальної громади м. Тернополя медикаментами та виробами медичного призначення за зниженими цінами, які мали би бути максимально наближені до відпускних цін товаровиробників в лікувальних закладах. Люди такій ініціативі раді, адже рівень життя та середніх зарплат (які, до речі, найнижчі в Україні) часто змушує відмовляти собі навіть у найнеобхіднішому – ліках. Вже зовсім скоро всі нормативні документи будуть зібрані і «дешеві аптеки» запрацюють на повну.

Ростислав Левчук також наголосив на тому, що галузь охорони здоров’я постійно страждає через недостатнє фінансування з місцевого та державного бюджету: «На медицині, у нас, чомусь, заведено економити. І хоч ми розуміємо, що це недоцільно – протидіяти таким рішенням не можемо. Тому основним нашим завданнями наразі є прийняття стратегії розвитку медичної галузі міста та реформування медицини на місцевому рівні » .

Ситуація з туберкульозом у Тернополі й далі залишається плачевною – кількість хворих постійно збільшується, незважаючи на високий рівень медицини. Теж саме з онкологічними хворобами. Один з позитивних показників за цей період є зниження дитячої смертності. Зараз це 4,5 проти 5,1 на 1000 новонароджених.

Лілія Куленич

Тернопіль навздогін новітнім технологіям – запис до лікаря через Інтернет

23 листопада у Тернополі – Тбілісі Біг-Бенд