В тернільському обласному державному архіві – усе про ЗУНР і як воно було

Поділитися

В експозиції виставки розміщені біографічні дані і списки комісарів ЗУНР, які були родом із Тернопільщини. У першому розділі виставки відображено історію утворення ЗУНР, зокрема звернення Українського Державного Секретаріату ЗУНР до всіх громадян, яке надруковане у газеті “Український голос” від 3 грудня 1918 року; Земельний Закон, надрукований у газеті “Українські вісті” від 14 травня 1919 року; проект Конституції ЗУНР 1920 року , який розробив Станіслав Дністрянський.

На стендах виставлені документи, які відображають діяльність діячів ЗУНР, зокрема є повідомлення про повернення із Австрії колишнього прокурора м.Бережани Леона Петрушевича, який керував канцелярією уряду ЗУНР у Відні; інформація про діяльність учасників листопадового зриву у Франції і Чехословаччині; є протокол, у якому йдеться про те, що польська жандармерія вела нагляд за діячами ЗУНР, зокрема є дані про державного секретаря Внутрішніх справ ЗУНР Лонгина Цегельського.

Наступний розділ виставки відображає святкування листопадового зриву у 1926р., 1928р., 1929р.,1932-1933 роках на Тернопільщині. Цікавим документом є проект пам’ятника полеглим за волю України у Борщові.

На виставці також представлені списки офіцерів та підофіцерів українських військових формувань сіл Кобилля і Іванчани Збаразького повіту, які були складені 07.09.1929 року і списки солдатів українських національних з’єднань УСС і УГА із с.Новики Збаразького повіту. Цікавими також є й видання бібліотеки ДАТО про історію та видатних постатей ЗУНР.

Тож усі, хто бажає дізнатися про цікаві подробиці історії ЗУНР мають можливість відвідати виставку, яка неодмінно подарує вам яскравий світ невідомого Тернопілля.

Хоптян, як і Цимбалюк може втратити “булаву” губернаторства

Що нового чекає тернопільських школярів на ЗНО-2012?