Чому відбулося повстання в Казахстані

Поділитися

16 грудня 2011 року у місті Жанаозен Мангистауської області Республіки Казахстан розпочалися озброєні зіткнення між страйкуючими робітниками нафтової компанії «КазМунайГаз» і поліцією.
Ряд ЗМІ стверджує з посиланням на громадського діяча Казахстану Айнура Курманова, що в перший день зіткнень було убито 70 осіб і більше 500 поранені, серед них і поліцейські. Мають місце звинувачення назарбаєвського режиму у приховуванні справжньої кількості жертв.

Зв’язку з повсталим районом практично немає. Мобільний звязок та Інтернет не працюють.

Вже першого дня було підпалено будівлю міської адміністрації і розташованого неподалік готелю, овсталі захопили адміністративну будівлю компанії «ОзенМунайГаз» — місцевого філіалу «КазМунайГаз».

Спостерігачі вважають, що повстання було спровоковане місцевою владою, що влаштувала святкові заходи на честь 20-річчя незалежності Казахстану в голодуючому місті. 16 грудня Казахстан відзначає День незалежності, і влада Жанаозену мобілізувала школярів і студентів пройти святковим маршем з прапорцями по вулицях міста, на очах в робітників з страйкуючих нафторозробок, що пікетували адміністрацію вже декілька тижнів. Ця хода і стала формальним приводом для повстання озлоблених на назарбаєвській режим робітників.

Експерти говорять, що нафтові родовища Мангистауської області вичерпуються. Влада ж, замість того щоб розвідувати нові родовища і перевозити туди людей з мономіст при старих розробках, стурбована тільки отриманням негайного прибутку і тому викачує з Мангистау останню нафту, не думаючи про те, куди подінуться нафтовики, коли й вона вичерпається.

Сутички населення з поліцією продовжуються донині. За різними джерелами, кількість загиблих у боях між страйкарями й армією Казахстану на даний момент становить від кільканадцяти до кількох сотень осіб.

У чотирьох містах Тернопільщини відбулися зустрічі з Олексієм Кайдою та звіти депутатів-свободівців перед громадою

Лариса Римар запрошує в гості